TV műsor

Az amerikai külügyminisztérium emberi jogokkal foglalkozó bizottságot hívott életre

Külföld, 2019.07.08

Az amerikai külügyminisztérium emberi jogokkal foglalkozó bizottságot hívott életre - jelentette be hétfőn sajtótájékoztatón Mike Pompeo, az amerikai diplomácia vezetője.

Az Elidegeníthetetlen Jogok Bizottsága tanácsadó munkát végez majd a külügyminisztérium és a kormányzat számára emberi jogi kérdésekben, s annak részletesebb megvilágításában, hogy milyen szerepet kell játszaniuk az emberi jogoknak az amerikai külpolitikában.

Pompeo reményét fejezte ki, hogy a bizottság megkönnyíti majd "az elidegeníthetetlen jogoknak az 1948-ban közzétett egyetemes nyilatkozat óta várható legmélyebb áttekintését ". Kiemelte, hogy a bizottság kétpárti együttműködéssel jött létre, tagjai között tekintélyes értelmiségiek is részt vesznek. A bizottság vezetője Mary Ann Glendon, a Harvard Egyetem jogászprofesszora, aki George W. Bush elnöksége idején az Egyesült Államok vatikáni nagykövete volt.

"Időről időre meg kell állnunk és komolyan el kell gondolkodnunk azon, hogy hol is tartunk, hol voltunk és vajon jó irányba haladunk-e" - fogalmazott a miniszter. Megjegyezte: "az olyan szavak, mint a 'jogok' jó és gonosz célokra egyaránt felhasználhatók", és szerinte egyesek "kisajátították" az emberi jogokról szóló közbeszédet, azért, hogy - mint fogalmazott - "kétséges vagy rosszhiszemű célokra" használják fel az ügyet.

Rövid bemutatkozó beszédében Mary Ann Glendon azt hangsúlyozta, hogy "az alapvető emberi jogokat sokan félreértik, sokan manipulálják, és nem vesznek róla tudomást azok, akik a világban a leginkább megsértik az emberi jogokat".

A különböző emberi jogi csoportok eltérően reagáltak a bizottság létrehozására. A konzervatív, családvédelmi kutatásokkal foglalkozó Family Research Council vezetője, Tony Perkins közleményben üdvözölte a bizottság életre hívását. Perkins szerint a bizottság munkája hasznos lesz, kivált a kubai, a kínai vagy az iráni kormányzat tevékenységének megvizsgálása szempontjából, mert - mint a közlemény fogalmazott - ezek a kormányzatok "nemzetközi legitimációt keresve befészkelték magukat emberi jogi bizottságokba".

Az Amnesty International jogvédő szervezet viszont azzal vádolta meg Pompeót, hogy a bizottság révén átpolitizálja az emberi jogi kérdéseket. "Ha ez a kormányzat valóban támogatni akarná az emberi jogokat, akkor a világszerte már meglévő szervezeteket venné igénybe" - fogalmazott közleményében Joanne Lin, a szervezet egyik igazgatója.
(MTI)


Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!