Az amerikai legfelsőbb bíróság fenntartja a Joe Biden diákhitel-elengedési programjának felfüggesztését

Külföld, 2022.12.02

Az Egyesült Államok legfelsőbb bírósága az elnök által meghirdetett diákhitel-elengedés végrehajtásának felfüggesztése mellett döntött, jóváhagyva egy alsóbb szintű bírósági döntést, illetve felülbírálva egy másik bíróság határozatát.

A legfőbb bírói tanács csütörtökön hozott döntése ugyanakkor nyitva hagyja a lehetőséget a kormányzat számára, hogy érveljen a program jogszerűsége mellett, és erről februárban tervez meghallgatást.

Joe Biden szeptemberben elnöki rendeletben intézkedett a hitelt felvett volt egyetemi hallgatók egy részének adósságelengedéséről személyenként 10, illetve 20 ezer dollár erejéig, amire a számítások szerint a 43 millió adósból 20 millió lenne jogosult.

A döntést hat tagállam bíróságon támadta meg arra hivatkozva, hogy az megsérti a hatalmi ágak szétválasztásának elvét és szembe megy az adminisztratív eljárások szabályait meghatározó törvénnyel is, ami kimondja, hogy az egyes szövetségi szereplők milyen módon dönthetnek szabályozási kérdésekben.

Miután az általa bejelentett programot egy alsóbb szintű bíróság felfüggesztette, Joe Biden elnök már novemberben bejelentette, hogy elnöki jogkörében meghosszabbítja a 2020. márciusa óta érvényben lévő visszafizetési moratóriumot, amely a korábbi közlése szerint december 31-én véget ért volna.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!