Az amerikai legfelsőbb bíróság nem kívánja korlátozni a választási körzetek újrarajzolását

Külföld, 2019.06.27

Az amerikai  legfelsőbb bíróságcsütörtökön 5:4 arányban úgy döntött, hogy  nem kívánja korlátozni a választási körzetek újrarajzolásának gyakorlatát.

Döntésével a szövetségi legfelsőbb bíróság - amely az Egyesült Államokban az alkotmánybíróság szerepét tölti be - a marylandi demokraták és az észak-karolinai republikánusok mellé állt, akik a saját tagállamaikban a pártérdekeiknek megfelelően szabták át a választási körzeteket.

A legfelsőbb bíróság kimondta: a szövetségi bíróságoknak egyetlen tagállamban sincs hatáskörük arra, hogy megakadályozzák a választási körzetek átalakítását. "Ez politikai kérdés és a szövetségi bíróságok hatáskörén kívül esik" - fogalmazott az döntést ismertető John Roberts, az alkotmánybíróság vezetője.

A döntéssel a konzervatív főbírák értettek egyet, a négy liberális főbíró mindegyike elutasította azt. Elena Kagan, az előző elnök, Barack Obama által kinevezett főbíró ahhoz a szokatlan lépéshez folyamodott, hogy nyilvánosan felolvassa egyet nem értésének indoklását. "Először fordul elő, hogy ez a bíróság visszautasítja az alkotmány megsértésének orvoslását, azt gondolva, hogy ez a hatáskörén kívül esik" - fogalmazott Kagan.

Marylandben a demokrata törvényhozók döntöttek úgy, hogy átrajzolják a képviselőházi választási körzeteket. Észak-Karolina esetében pedig a legfelsőbb bíróság hatályon kívül helyezte egy alacsonyabb szintű bíróság döntését, amely semmisnek mondta ki, hogy a helyi republikánusok még a 2020-as választások előtt újraszabjanak 13 képviselőházi választási körzetet a maguk érdekei szerint.

Elemzők szerint az alkotmánybírósági döntésnek hatása lehet az Egyesült Államok valamennyi tagállamára, hiszen mindenütt lehetővé teszi a választási körzetek pártérdekek szerinti átszabását.

A szövetségi alkotmánybíróság csütörtökön hozott egy másik döntést is: a 2020-ban tartandó népszámlálás kérdőívén nem szerepelhet az állampolgárságra vonatkozó kérdés. Az állampolgárság firtatását a kormányzat szorgalmazta. A bírósági döntés szerint azonban nem indokolt meg kellőképpen e kérdés fontosságát, ezért ez a mostani felmérésben nem szerepelhet. Ez a döntés is 5:4 arányban született meg, ám ezúttal a liberális bírók mondtak igent, és a bíróság konzervatív vezetője, John Roberts velük együtt szavazott.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!