Az amerikai szenátus megszavazta William Barr igazságügy-miniszteri jelöltségét

Külföld, 2019.02.14

Az amerikai szenátus csütörtökön megszavazta Donald Trump elnök jelöltjét, William Barrt az igazságügyi miniszteri posztra.

A törvényhozás felsőháza 54:45 arányban szavazta meg a jelöltet, aki 1991 és 1993 között, George H. Bush elnöksége idején egyszer már vezette az igazságügyi minisztériumot.

A minisztérium szóvivője a voksolás után bejelentette: William Barr még a nap folyamán leteszi a hivatali esküt.

A szenátusi meghallgatás során a demokrata párti politikusok amiatti aggodalmukat hangoztatták, hogy Barr felügyeli majd a tárca irányítása alá tartozó Mueller-bizottság munkáját is. A Robert Muellere vezette különleges vizsgálóbizottság azt hivatott feltárni, hogy történt-e összejátszás a 2016-os elnökválasztási folyamatban a Trump-kampány munkatársai és oroszok között.

William Barr "a lehetséges legnagyobb átláthatóságot" ígérte a meghallgatásokon, arra viszont nem tett ígéretet, hogy a nyomozás végső következtetéseit teljes egészében nyilvánosságra hozza.

Néhány demokrata párti törvényhozó rosszallóan vetette fel azt is, hogy Barr tavaly 19 oldalas feljegyzést küldött az igazságügyi minisztérium vezetőinek és Donald Trump ügyvédjeinek, amellett érvelve, hogy nem lett volna szabad megengedni Robert Muellernek, hogy vizsgálja, vajon Donald Trump akadályozta-e az igazságszolgáltatást. Barr a szenátusi meghallgatáson erre azt válaszolta, hogy a feljegyzés megírásakor nem ismerte a vizsgálat részleteit, csupán a sajtóban megjelent információkra hagyatkozhatott és hangsúlyozta, hogy a Mueller-vizsgálatot beavatkozás és befolyásolás nélkül folytatni kell.

Elemzők felhívják a figyelmet, hogy a 68 éves William Barr ma egy másfajta igazságügyi minisztériumba tér vissza, mint amilyen a tárca a kilencvenes évek elején volt.

A The Wall Street Journal című lap szerint az igazságügyi miniszter a korábbinál nagyobb szerepet játszik nemzetbiztonsági kérdésekben. Megszavazásával ugyanakkor olyan politikus kerül a tárca élére, aki erőteljesen védelmezi a végrehajtó hatalom, vagyis az elnök jogköreit. George H. Bush elnöksége idején például William Barr amellett érvelt, hogy az elnöknek joga van kongresszusi jóváhagyás nélkül elrendelnie az amerikai fegyvere-s erő alkalmazását. Ennek alapján került sor például Panama inváziójára 1989 és 1990 fordulóján, vagy amerikai katonák telepítésére Szomáliában 1992-ben - emlékeztetett a lap.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!