Az amerikai vezérkari főnök megvédte a kínai katonai partnerével folytatott korábbi telefonbeszélgetéseit

Külföld, 2021.09.20

    Washington, 2021. szeptember 20., hétfő (MTI/Reuters/AP) - Az amerikai vezérkari főnök újságírók előtt megvédte a kínai katonai partnerével folytatott korábbi telefonbeszélgetéseit - jelentette a The Washington Post.

Az amerikai baloldali-liberális napilap online cikke szerint a hétvégére hivatali úton Európába látogató Mark Milley tábornok az AP hírügynökség vele utazó munkatársának leszögezte, hogy a Donald Trump korábbi amerikai elnök hivatali idejének utolsó hónapjaiban a kínai Népi Felszabadítási Hadsereg vezérkari főnökével, Li Zuo-csenggel folytatott két telefonbeszélgetése "teljes mértékben a katonai pozíciójához kapcsolódó kötelességi és felelősségi körön belül" voltak.

A legmagasabb rangú amerikai katonai vezető hangsúlyozta, hogy az ilyen jellegű telefonhívások "rutinszerűnek" számítanak, amelyet előzetesen egyeztettek a Pentagonnal és az amerikai kormányzat érintett szereplőivel, és "ebben az esetben azt a célt szolgálták, hogy megnyugtassák mind a szövetségeseket, mind az ellenfeleket a stratégiai stabilitás fenntartása érdekében".

Mark Milley azzal zárta le a beszélgetést, hogy a kérdés részletesebb és mélyebb áttekintésére a szeptember 28-i szenátusi védelmi bizottsági meghallgatása során lesz lehetőség, amikor eskü alatt kell válaszolnia a szenátorok kérdéseire. Megerősítette, hogy a törvényhozók minden kérdésére és minden részletre kiterjedően válaszolni fog.

Joe Biden amerikai elnök még szerdán nyilvánosan támogatásáról biztosította Milley tábornokot azt követően, hogy a The Washington Post két újságírójának legújabb, ezen a héten megjelenő könyve azt állította, hogy Milley tábornok 2020 októberében és 2021 januárjában azért hívta fel kínai katonai partnerét, hogy biztosítsa: az Egyesült Államok kormányzata stabil, és Washington nem fog háborút indítani Kína ellen vagy megtámadni Pekinget.

Bob Woodward és Robert Costa "Veszély" (Peril) című, Donald Trump elnökségi idejét bemutató könyvének előzetesen nyilvánosságra hozott részletei szerint Milley tábornok biztosította kínai partnerét, hogy egy amerikai támadás esetén figyelmeztetni fogja a kínai vezérkari főnököt.

A szerzők szerint Milley tábornok több amerikai vezető kormányzati tisztviselőt is felhívott telefonon, hogy áttekintsék a nukleáris fegyverek indításának hivatalos katonai protokollját, és leszögezte, hogy bár az amerikai elnök önállóan adhat utasítást az ilyen fegyverek használatára, az elnöki utasítás kiadásának folyamatában Milley tábornoknak is részt kell vennie.

Woodward és Costa tájékoztatása szerint a kötet 200, amerikai kormányzati forrással készült interjún alapszik.

Donald Trump korábbi republikánus amerikai elnök a most nyilvánosságra került információk után közleményt adott ki, amelyben kijelentette: ha igazak a hírek a kínai tisztségviselőkkel történt egyeztetésekről, akkor Milleyt hazaárulás miatt felelősségre kell vonni. Több republikánus politikus Milley lemondását követelte. Marco Rubio, floridai republikánus szenátor levelet is írt Joe Bidennek, kiemelve, hogy Milley "aktívan azon dolgozott, hogy aláássa az Egyesült Államok haderejének hivatalban lévő főparancsnokát".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!