Az arab pártszövetség Ganzot javasolta kormányfőnek Rivlin államelnöknél

Külföld, 2019.09.22

Az arab pártokból alakult Egységes Lista Beni Ganzot, a centrista Kék-fehér párt elnökét javasolta kormányfő-jelöltnek Reuven Rivlin államelnöknél.

Utoljára 1992-ben Jichák Rabint segítették hatalomra az arab pártok, azóta senkit sem javasoltak kormányfőnek a választások utáni megbeszéléseken - jelentette az izraeli 13-as kereskedelmi tévécsatorna vasárnap.

Az arab pártok két napon át több tanácskozáson vitatták meg, hogy hagyományukkal szakítva, javasoljanak-e ezúttal valakit miniszterelnöknek, majd úgy döntöttek, hogy Ganz mellé állnak Netanjahu ellenében.

"Véget akarunk vetni a Benjámin Netanjahu-korszaknak, és ezért Beni Ganzot javasoljuk a következő kormány megalakítására"- mondta Ajman Ode, a tizenhárom mandátumot elnyert és ezzel a harmadik legnagyobb párttá vált arab pártszövetség elnöke Rivlinnek.

Ugyanakkor a pártszövetség Balad nevű egyik pártja nem támogatta a javaslatot, és távol maradt az államelnöki rezidencián vasárnap tartott találkozótól. A Kék-fehér ezért úgy számolja, hogy csak ötvennégy képviselő támogatását szerezték meg, míg Netanjahunak ötvenöt képviselői ajánlása van. A Kék-fehér a tizenhármas tévé elemzői szerint azt szeretné, hogy elsőként Netanjahu kapjon felkérést a kormányalakításra, s Rivlin akkor kérje fel Ganzot, ha Netanjahu kudarcot vallott, mint áprilisban. Szerintük így a centrista pártnak könnyebb dolga lehet.

Rivlin elnök vasárnap a nemzeti egységkormány megalakítását javasolta a kialakult helyzetben, amelyben a Kék-fehér csak két képviselői hellyel kapott többet a Likudnál (33:31), és a bal és a jobboldali tömb is közel ugyanannyi parlamenti helyet szerzett a keddi választásokon.

A kialakult patthelyzetben egyik párt sem tud kormányt alakítani csak a saját táborából, és a mérleg nyelvét jelentő, nyolc mandátumot szerzett Avigdor Liberman csakis a két nagy pártból álló világi egységkormány megalakítását tartja elfogadhatónak. Liberman senkit sem javasol Rivlinnek.

A választási kampányban Beni Ganz világi, nemzeti egységkormányt ígért, de csak Benjámin Netanjahu nélkül, akihez viszont ragaszkodnak a Likud soraiban.

Benjámin Netanjahu ezzel szemben szűk vallásos, jobboldali kormányzást ígért, és a választási eredmények után jobboldali vallásos szövetséget kötött, amelyben a pártok kötelezték magukat arra, hogy csakis Netanjahuval és együtt lépnek koalícióra. Ezek után Ganzhoz fordult, és az általa vezetett egységkormányba invitálta, amire a Kék-fehér párt elnöke azt felelte, hogy az ő vezetésével fog felállni az egységkormány.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!