Az Egyesült Államok antiszemitizmus elleni megbízottja a Közel-Keletre látogat

Külföld, 2022.06.23

Deborah Lipstadt, az Egyesült Államok megbízottja az antiszemitizmus elleni küzdelemben, a Közel-Keletre, köztük Szaúd-Arábiába, az Egyesült Arab Emírségekbe és Izraelbe látogat - jelentette az al-Dzsazíra pánarab hírcsatorna az Egyesült Államok külügyminisztériumának csütörtöki bejelentésére hivatkozva.

"Lipstadt az alapvető fontosságú Ábrahám-egyezményekre építve igyekszik a vallási toleranciát és a térség országainak kapcsolatait erősíteni, ugyanakkor küldetésének része a félreértések és bizalmatlanságok leküzdése is" - áll az amerikai külügyminisztérium által csütörtökön kiadott nyilatkozatban.

A vasárnap kezdődő körút célja, az amerikai külügyminisztérium szerint, az országok közti kapcsolatok normalizálásának népszerűsítése, Joe Biden amerikai elnök látogatásának előkészítése.

A megbízott a kormányzatok és civil szervezetek vezetőivel és tárgyalópartnereivel találkozik majd, akikkel, "a folyamatban lévő közel-keleti változások" mellett az antiszemitizmus leküzdésének fontosságáról is beszélni fog.

Az Ábrahám-egyezmények 2020-ban, az akkori amerikai elnök, Donald Trump irányításával kidolgozott és aláírt egyezmények, amelyek Izrael, az Egyesült Arab Emírségek, Bahrein, Marokkó és Szudán között jöttek létre. Szaúd-Arábia ugyan még nem csatlakozott az egyezményekhez, de az utóbbi években mégis több megállapodás született a két ország között.

Joe Biden amerikai elnök júliusban utazik a térségbe, ahol az országok közti diplomáciai kapcsolatok rendezésére fog törekedni. Izraelből egyenesen Szaúd-Arábiába repül majd, ahol a trónörökössel, Mohamed bin Szalmánnal találkozik.

Várható közel-keleti látogatásáról kérdezve Biden újságíróknak úgy fogalmazott: azt szeretné elérni, hogy "csökkentsük annak a valószínűségét, hogy ezek az értelmetlen háborúk tovább folytatódnak Izrael és az arab nemzetek között".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!