Az Egyesült Államok immár hat tagállamában tiltották be gyerekek és kiskorúak házasságkötését

Külföld, 2021.08.06

Az Egyesült Államok immár hat tagállamában tiltották be gyerekek és kiskorúak házasságkötését, legutóbb New York hozott ilyen rendeletet New Jersey-t, Delaware-t, Pennsylvaniát, Minnesotát és Rhode Islandet követve - olvasható az Independent című brit lap online kiadásában.  

A gyerekházasságok és az erőszakkal kötött frigyek ellen fellépő Unchained at Last nevű amerikai csoport kimutatása szerint csaknem 300 ezer kiskorú kötött házasságot az Egyesült Államokban 2000 és 2018 között. A legfiatalabbak tízévesek voltak.

A New York-i tiltás szerint 18 évesnél fiatalabb nem köthet házasságot. Nalia Törvényének is nevezik a rendelkezést Nalia Amin után, akit nyolcévesen jegyeztek el, 15 évesen pedig Pakisztánba kényszerítették, hogy hozzámenjen 28 éves unokafivéréhez. Bár Pakisztánban kötötték hivatalosan a házasságot, az Egyesült Államokban is érvényesnek minősítették, mivel akkoriban 14 év volt az alsó korhatár.

Az Egyesült Államok további 44 tagállamában különbözőképpen rendelkeznek: kilencben nincs korhatár, ötben pedig engedélyezik terhesség esetén a házasságkötést. Akad olyan tagállam is, mint Mississippi, amelyben nemek szerint különbséget tesznek: lányok fiatalabban köthetnek házasságot, mint fiúk. A tagállamok többségében egyébként egy kiskorú megházasodhat, ha bűnnek számít a házasságon kívüli nemi élet. Legalább 40 tagállamban enyhítő, vagy akár teljesen felmentő körülmény, ha egy kiskorút megerőszakoló házasságot köt az áldozatával.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!