Az Egyesült Államokban a 2008-as pénzügyi válság óta most a legkisebb a szegények aránya

Külföld, 2019.09.11

Az Egyesült Államokban a 2008-as pénzügyi válság óta most a legkisebb a szegények aránya - tette közzé felmérését az amerikai Népszámlálási Hivatal (CB).

A hivatal adatai szerint 2018-ban az amerikai családok 11.8 százaléka élt a létminimum alatt, szemben a 2017-ben mért 12.3 százalékos aránnyal. A tavalyi adatok kedvezőbbek a 2007-es, tehát a pénzügyi válságot megelőző esztendő adatainál is.

A családi átlagjövedelem 2018-ban évi 63.200 dollár volt, ugyanannyi, mint 2017-ben.

A felmérés rámutat arra is, hogy nagyok a jövedelmi egyenlőtlenségek és szembeötlő, hogy milyen nagy különbségek vannak az egészségügyi biztosításhoz való hozzáférésben, vagyis nagyon sokan nem tudják megfizetni az egészségbiztosítást. A nagyon szegény rétegekhez tartozó, négytagú átlagcsalád számára az éves jövedelem alig haladja meg a 25 ezer dollárt, míg bizonyos, alacsony jövedelmű szakmákban - például áruházi eladók, vagy szállodai személyzet körében - a jövedelmek látványosan növekedtek

Elemzők a szegénység jelentős mértékű csökkenését a jó munkaerőpiaci helyzettel és általánosságban a szárnyaló gazdasággal magyarázzák. A munkanélküliség például az elmúlt 36 hónapban folyamatosan öt százalék alatt volt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!