TV műsor

Az EP aggodalmának adott hangot a kínai telekommunikációs cégek jelentette biztonsági kockázatok miatt

Külföld, 2019.03.12

Aggodalmának adott hangot a kínai telekommunikációs cégek jelentette kiberbiztonsági kockázatok miatt kedden megszavazott állásfoglalásában az Európai Parlament (EP).

A strasbourgi plenáris ülésen 586:44 arányban elfogadták az új európai uniós kiberbiztonsági tanúsítási rendszerről szóló jogszabályt, melynek célja, hogy az EU-ban forgalmazott termékek, folyamatok és szolgáltatások megfeleljenek a közösségi normáknak.

A képviselők emellett felszólították az Európai Uniót, hogy adjon közös választ a technológiai iparágban egyre növekvő súllyal jelen lévő Kína jelentette "komoly biztonsági veszélyre".

Az állásfoglalásban a parlament aggodalmát fejezte ki azon jelentésekkel kapcsolatban, amelyek szerint a kínai 5G-berendezések rejtett hozzáférést biztosítanak a kínai gyártók és hatóságok számára a magánjellegű, személyes adatokhoz és távközléshez.

Mint írták, a kínai berendezések forgalmazói azért jelenthetnek biztonsági kockázatot az EU számára, mert a hazai törvények arra kötelezhetik a gyártókat, hogy a nemzetbiztonságot széles körben értelmezve Kínán kívül is együttműködjenek saját államukkal.

A parlament iránymutatásokat vár az Európai Bizottságtól (EB) és az uniós tagállamoktól arra vonatkozóan, hogy a következő generációs mobil- és internethálózatok kiépítésekor miként kezelhetők a biztonsági kockázatok.

Európa továbbra is külföldi technológiáktól függ ezen a téren, ennek mérséklésére stratégiát kell elfogadni. Az európai uniós kiberbiztonsági ügynökséget (ENISA) pedig fel kell hatalmazni egy tanúsítási rendszer kidolgozására a kiépített 5G-hálózatok biztonságának garantálása érdekében - emelték ki.

Az amerikai kormányzat tisztségviselői hónapok óta sürgetik a szövetséges országokat, hogy zárják ki a Huaweit és más kínai cégeket a létfontosságú kommunikációs infrastrukturális beruházásokból. Washington szerint a kínai vállalatok megosztják információikat a pekingi kormánnyal.

Szintén kedden az Európai Bizottság javaslatokat tett a Kínával fennálló kapcsolatok felülvizsgálatára, amelyeket az uniós vezetők a következő EU-csúcson vitatnak majd meg.

Rámutattak: "a Kínához kötődő kihívások és lehetőségek egyensúlya eltolódott, Peking egyszerre együttműködési és tárgyalópartner, gazdasági versenytárs, valamint alternatív kormányzási modelleket támogató rendszerszintű rivális, ezért realisztikusabbá, határozottabbá és sokrétűbbé kell tenni az európai megközelítést".

"Kína az EU stratégia partnere. Erős két- és többoldalú együttműködésre törekszünk a közös érdekeink mentén, a kereskedelemtől és az iráni nukleáris egyezménytől az éghajlatváltozásig. És készen állunk arra, hogy továbbra is határozottan lépjünk fel ott, ahol a politikáink eltérnek vagy versenyeznek egymással" - mondta Federica Mogherini uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő.

A vitára terjesztett intézkedések között egyebek mellett kitérnek a gazdasági kapcsolat kiegyensúlyozottabbá, kölcsönösebbé tételére, a kínai közbeszerzési piac megnyitására, a kritikus digitális infrastruktúra védelmére, különösen az 5G-hálózatok terén, a magas szintű munkaügyi és környezetvédelmi normákra, az állami finanszírozás piactorzító hatásaira, illetve a kritikus eszközökbe, technológiákba irányuló külföldi befektetések jelentette biztonsági veszélyekre.
(MTI)


Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!