Az EP szakbizottsága az uniós pénzek elköltésével kapcsolatos szabályokról rendezett vitát

Külföld, 2021.05.27

Az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrzési szakbizottsága az uniós források elköltésével kapcsolatos szabályokról rendezett vitát csütörtökön.

Daniel Freund, az EP zöldpárti képviselője kijelentette, hogy fel kell függeszteni a kifizetéseket azokban a tagállamokban, amelyekben az uniós forrásokat nem rendeltetésszerűen használják fel és nem működnek a pénzügyi ellenőrzési rendszerek sem. Megjegyezte, hogy Magyarországgal kapcsolatban ez csak egyszer fordult elő, ami meglepőnek nevezett, mert - mint utalt rá - a forrást kibocsátó uniós alap szerint 10-szer több a Magyarország felé tett országspecifikus ajánlások száma, mint más tagállamok felé. Freund hozzátette, hogy az Európai Bizottság szerint is "nagy gondok vannak a források kezelésével Magyarországon, és egyértelműen felmerül a pénzek elcsalásának gyanúja."

Kim Lane Scheppele az amerikai Princeton Egyetem alkotmányjogásza azt hangoztatta, hogy csak három rendelet szabályozza az uniós pénzek elköltését, amelyet könnyen kijátszhat egy olyan uniós tagállam "ahol a jogállamiságot nem veszik komolyan".

Véleménye szerint az EU végrehajtó testületének, az Európai Bizottságnak erőteljesebben kellene fellépni a strukturális beruházási alapok kapcsán a tagállamokban. A bizottságnak emellett meg kellene vizsgálnia, hogy jók-e azok az uniós pénzkezelési rendszerek, amelyek ekkora szabadságot biztosítanak a tagállamoknak a felhasználás terén, és nem garantálják a korrupciómentességet.

Sheppele arra is felhívta a figyelmet, hogy a jogállamiság nem pusztán egy "ködös elképzelés", mivel az ehhez fűződő új kondicionalitási mechanizmus hivatott kiküszöbölni az uniós forrásokkal való visszaélést. Ennek kapcsán említette a demokratikus, pluralisztikus döntéshozatalt, illetve törvénykezést, a jogbiztonságot, a végrehajtó hatalom önkényességének tilalmát, a hatékony igazságszolgáltatást, továbbá a hatalmi ágak szétválasztását.

Hadházy Ákos magyar országgyűlési képviselő a vitához való hozzászólásában elmondta: "Magyarországon a probléma gyökere a magyar polip, amit a legfelsőbb szinteken hoztak létre abból a célból, hogy módszeresen és kitervelten ellopják az uniós forrásokat."

Volt fideszes politikusként belső rálátása volt arra, hogy "milyen korrupciós módszerrel működnek az EU-pályázatok Magyaroszágon" - jelentette ki. Szavai szerint Magyarországon a sajtószabadsággal is problémák vannak. "A korrupciós ügyekről csak a még államilag fel nem számolt független média számol be, így ez ezekről szóló hírek kevés emberhez jutnak el" - fogalmazott a képviselő.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!