Az EP további szankciókat sürget az iráni vezetéssel szemben

Külföld, 2023.01.19

Az Európai Parlament szerint az emberi jogok megsértéséért felelős iráni vezetésnek és a békés tüntetések elfojtásáért felelős valamennyi személynek és szervezetnek uniós szankciókkal kell szembenéznie, és a Forradalmi Gárdának szerepelnie kell az Európai Unió terrorszervezeteket felsoroló listáján.

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén elfogadott állásfoglalásban az EP-képviselők kijelentették: mivel az iráni vezetés semmibe veszi az emberi méltóságot és saját polgárainak demokratikus törekvéseit, valamint támogatja Oroszországot az Ukrajna elleni háborújában, további kiigazításokat tesz szükségessé az EU Iránnal kialakított kapcsolataiban és álláspontjában.

A szövegben az EP-képviselők azt szorgalmazták, hogy az EU terjessze ki szankcióit az emberi jogok megsértéséért felelős valamennyi személyre és szervezetre, családtagjaikra, továbbá a Forradalmi Gárdához kapcsolódó valamennyi szervezetre, a gárdát pedig szerepeltessék az EU terroristaszervezeteket felsoroló listáján.

Az EP állásfoglalásában elítélte az iráni békés tüntetők ellen kiszabott halálos ítéleteket és kivégzéseket, és felszólította az illetékes hatóságokat, hogy vessenek véget a saját állampolgáraikkal szembeni aránytalan fellépésnek. A képviselők a halálra ítélt tüntetők azonnali és feltétel nélküli szabadon bocsátását követelték, és elítélték, hogy az iráni vezetés a büntetőeljárásokat és a halálbüntetést fegyverként használja az eltérő vélemények elfojtására és az alapvető jogaik gyakorlásáért küzdő emberek megbüntetésére. A több száz tüntető meggyilkolásáért felelősöket bíróság elé kell állítani - jelentették ki.

Az EP-állásfoglalás továbbá az uniós korlátozó intézkedések kiterjesztésére szólított fel Iránnal szemben, mivel - mint írták - az ország továbbra is pilóta nélküli légijárműveket biztosít Oroszországnak, és azt tervezi, hogy rakétarendszereket is szállít.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!