Az EU 100 millió eurós támogatást hagyott jóvá az albániai földrengés utáni újjáépítésre

Külföld, 2020.07.17

Az Európai Bizottság 100 millió eurós (mintegy 353 millió forintos) segélycsomagot fogadott el a tavaly novemberi albániai földrengés okozta károk felszámolására - közölte Várhelyi Olivér, az Európai Bizottság szomszédságpolitikai és bővítési biztosa pénteken.

A támogatás az Európai Bizottság 115 millió eurós vállalásának részét képezi, amelyet az ország megsegítésére februárban rendezett nemzetközi adományozó konferencián tett.

Várhelyi Olivér tájékoztatása szerint a támogatás az oktatási létesítmények újjáépítésére összpontosít, beleértve minden szükséges felszerelést, hogy a gyermekek és a fiatalok jobb létesítményekben és jobb feltételek mellett térhessenek vissza ősszel az iskolába. A támogatás a földrengésben megsérült kulturális örökségi helyszínek, köztük emlékművek, múzeumok, könyvtárak és régészeti lelőhelyek helyreállítását is finanszírozni fogja, hozzájárulva ezzel a helyi gazdasági fejlődéshez.

A februári adományozó konferencián Magyarország negyedmillió eurós (mintegy 82,5 millió forintos) támogatás nyújtása mellett kötelezte el magát, a segítséget elsősorban az albán katolikus egyháznak szánva, egyebek mellett megrongálódott templomok újjáépítésére.

Az Albániát tavaly novemberben sújtó - 6,4-es erősségű - földmozgás és az azt követő több mint 250 utórengés 51 halálos áldozatot hagyott maga után. A sérültek száma megközelítette a 2 ezret, 17 ezer család pedig ideiglenes szállásokba kényszerült. Több száz épület összedőlt, több ezer súlyosan megrongálódott. Az albán kormány két megyében, Tiranában és Durresben katasztrófaállapotot hirdetett ki, és nemzetközi segítséget kért.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!