Az EU 161,5 millió eurós humanitárius segélyt nyújt a jemeni válság sújtotta embereknek

Külföld, 2019.02.26

Az Európai Unió (EU) 161,5 millió euró (mintegy 51,7 milliárd forint) értékű humanitárius segélyt nyújt a jemeni polgárháború okozta válság rászorulói számára 2019-ben - jelentette be az Európai Bizottság kedden.

Hrisztosz Sztilianidesz humanitárius segítségnyújtásért és válságkezelésért felelős biztos elmondta, Jemen a világ egyik legsúlyosabb humanitárius válságával szembesül immár ötödik éve.

Mivel az éhínség több millió embert fenyeget, mindent meg kell tenni a sürgősségi segítségnyújtás és annak hatékonysága érdekében. A humanitárius szervezeteknek teljes körű működést kell biztosítani, amelyhez az uniós finanszírozás nagyban járul hozzá és lehetővé teszi, hogy több ételt, jobb egészségügyi szolgáltatást, és megfelelő menedéket biztosíthassanak a rászorulóknak.

Kijelentette, a segítségnyújtás önmagában nem a válasz, a politikai megoldás továbbra is az egyetlen módja a válság megoldásának, ezért az EU teljes mértékben támogatja az ENSZ különmegbízottjának erőfeszítéseit. Emellett arra szólítja fel valamennyi érintett felet, hogy teljes mértékben hajtsák végre a Hodeidah kikötőjével kapcsolatos, a behajózást, ezáltal a segélyek célba juttatását lehetővé tevő megállapodást - tette hozzá az uniós biztos.

A kedden megítélt segéllyel 2015-ben kezdődött válság kezdete óta az Európai Unió összesen 710 millió euró humanitárius adományt jutatott Jemennek - közölte az uniós bizottság.

A világ egyik legsúlyosabb humanitárius válságát kiváltó jemeni konfliktusban 2015 óta mintegy 10 ezren haltak meg, többségükben polgári személyek, és több mint 60 ezren sebesültek meg az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nem végleges adatai szerint. Civil szervezetek szerint a halottak száma ennél jóval magasabb, egyesek szerint akár az ENSZ adatainak ötszörösét is elérik. Mindeközben milliókat fenyeget az éhínség veszélye.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!