Az EU 2024-ben 130 millió eurós humanitárius segélyt juttat a latin-amerikai és a Karib-térség országainak

Külföld, 2024.05.15

Az Európai Bizottság csaknem 130 millió eurót (mintegy 52 milliárd forint) fordít humanitárius segítségnyújtásra Latin-Amerika és a Karib-térség országainak a jelenleg is zajló vészhelyzetek által sújtott lakosság szükségleteinek kielégítésére - tájékoztatott az uniós bizottság szerdán.

A brüsszeli közlemény szerint a finanszírozás egy részét a katasztrófákra való felkészülés megerősítésére fordítják majd, mivel - mint kiemelték - a régió kiszolgáltatott az éghajlatváltozás miatt egyre gyakoribbá és intenzívebbé váló természeti veszélyeknek.

A legtöbb uniós forrást Venezuela kapja, majdnem 50 millió eurót az országot sújtó humanitárius válság következményeinek és regionális hatásainak kezeléséére. További 5 millió eurót a katasztrófákra való felkészülésre fordítanak majd az országban.

A fegyveres konfliktusok hatásaitól szenvedő kolumbiai lakosság megsegítésére az EU 11 millió eurót különített el, ezen kívül 5 millió eurót a természetikatasztrófa-elhárításra.

A Dél-Amerikának szánt finanszírozásból 14 millió euró a fő humanitárius szükségletek kielégítését, nevezetesen a menekülni kényszerülők helyzetének kezelését segíti majd. Kettőmillió euró jut az ecuadori válságra való reagálásra, 8 millió eurót pedig az ország katasztrófák elleni védelemére fordítanak majd.

A közlemény szerint a finanszírozás mintegy egymillió eurót foglal magában a Brazíliában pusztító árvizek kezelésére, amelyek az elmúlt hetekben Rio Grande do Sul területének 90 százalékát érintették.

Az uniós finanszírozás 17 millió euróval támogatja a fő humanitárius krízisekre adott válaszokat Közép-Amerikában. A kihívások főként a folytatódó erőszakból erednek, és a lakóhelyüket elhagyni kényszerült embereket érintik. További mintegy egymillió euró jut majd katasztrófaelhárításra - jegyezték meg.

Az EU 20 millió eurós humanitárius segélyt juttat Haitinek. A Karib-térség más részein további több mint egymillió eurót fordíthatnak majd humanitárius segítségnyújtásra, főként a Venezuelából, Kubából és Haitiről érkezők miatti kihívások kezelésére, valamint további egymillió eurót a katasztrófákra való felkészülésre.

Az EU emellett 1,5 millió eurót különített el a közép- és dél-amerikai országokban jelentkező dengue-láz elleni küzdelemre - tette hozzá közleményében az uniós bizottság.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!