Az EU 24 millió euróval támogatja a fehérorosz embereket

Külföld, 2020.12.11

Az Európai Bizottság 24 millió eurós (mintegy 8,6 milliárd forint) finanszírozási csomagot fogadott el, amely közvetlenül a fehérorosz embereket, különösen a civil társadalmat, az ifjúságot, valamint a kis- és középvállalkozásokat támogatja, és javítja az egészségügyi kapacitásokat - közölte Várhelyi Olivér, az Európai Bizottság szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős tagja pénteken.

Az uniós bizottság közleményében Várhelyi Olivér hangsúlyozta, az újonnan elfogadott támogatási csomaggal az EU egyértelművé teszi, hogy a fehérorosz nép oldalán áll, és eleget tesz a civil társadalom támogatásának fokozása melletti elkötelezettségének.

A támogatási program négy kulcsfontosságú területre összpontosít, közöttük a civil társadalom és a független média megsegítésére. A fiatalok támogatására, többek között a politikai válság által érintett egyetemi hallgatók és fiatal szakemberek ösztöndíjprogramja révén. Támogatja a kis- és középvállalkozások (kkv-k) ellenálló képességének fokozását, különös figyelemmel a jelenlegi gazdasági visszaesésre, valamint javítani kívánja az egészségügy ellenállóképességét, hogy hatékonyabban tudjon reagálni a koronavírus-járvány okozta kihívásokra.

"Mindannyiunk számára inspirációt jelent a fehérorosz nép óriási bátorsága, amely békésen mozgósított demokratikus és emberi jogainak védelme érdekében. Készen állunk arra is, hogy minden rendelkezésünkre álló eszközzel támogassuk a demokratikus és békés átmenetet Fehéroroszországban" - fogalmazott Várhelyi Olivér.

A pénteken bejelentett program a fehérorosz emberek megsegítésére augusztusban elfogadott 53 millió eurós támogatási csomag részét képezi. A kkv-k finanszírozásra további 6 millió euró értékű támogatás készül - tájékoztatott közleményében az Európai Bizottság.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!