Az EU 268,3 millió euró folyósításáról döntött az afganisztáni humanitárius válság megelőzésére

Külföld, 2022.01.18

Az Afganisztánt fenyegető humanitárius válság megelőzésére az Európai Bizottság 268,3 millió euró (mintegy 96,6 milliárd forint) folyósításáról döntött kedden, a támogatás annak az egymilliárd euró értékű programnak a részét képezi, amelyet az Európai Unió az Afganisztánban élők számára, valamint a menekült afgánokat befogadó szomszédos országok szükségleteinek kielégítésére jelentett be október közepén.

Az Európai Bizottság közleménye szerint a kedden bejelentett összeg az oktatás, az egészségügy és a megélhetés támogatására, valamint az afgán lakosság létfontosságú szükségleteinek biztosítására összpontosít.

A közlemény Jutta Urpilainen nemzetközi partnerségekért felelős biztost idézte, aki elmondta: az uniós finanszírozás az egészséges táplálkozás és a tiszta víz biztosítása, valamint a higiéniai feltételek megteremtésére mellett az országban élő, de lakóhelyüket elhagyni kényszerült belső menekültek, valamint a szomszédos országokban menedéket keresők szükségleteinek biztosítását is támogatja. Az európai uniós program továbbá segíti a jogvédőket és a civil társadalmi szervezeteket, illetve forrást biztosít a jövedelemtermelő tevékenységekhez is - közölte.

Az uniós támogatást az Afganisztánban működő ENSZ-ügynökségeken keresztül közvetítik, és közvetlenül az afgán lakossághoz juttatják el - tette hozzá az uniós biztos.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!