Az EU 55 millió eurós humanitárius segélyt juttat szudáni rászorulóknak

Külföld, 2019.11.11

Az Európai Unió 55 millió eurót (mintegy 18,1 milliárd forint) juttat a szudáni humanitárius válságban szenvedők támogatására - közölte az Európai Bizottság hétfőn.

Hrisztosz Sztilianidisz humanitárius segítségnyújtásért és válságkezelésért felelős biztos közölte, Szudánban legalább 8 millió ember szorul humanitárius segítségre, minden hatodik gyermek szenved akut alultápláltságtól, több mint 6 millió embernek nem jut elegendő víz és élelmiszer, valamint eszköz alapvető igényeik kielégítéséhez.

Az Európai Unió üdvözli a szudáni átmeneti kormány nemrégiben tett bejelentését a humanitárius segítségnyújtás megkönnyítésének szándékáról. A támogatásnak azonban Szudán minden területét el kell érnie, ideértve a konfliktusövezeteket is - emelte ki.

Tájékoztatása szerint a segélycsomagból származó uniós humanitárius finanszírozás elsősorban az öt évesnél fiatalabb gyermekeket nevelő családok és a várandós anyák élelemhez való jutásához járul hozzá. Javítani kívánja a sürgősségi egészségügyi ellátást, ideértve a Szudán egyes részein jelentkező kolera kezelését is. Támogatni fogja a más országból érkezett, valamint az országon belüli erőszak miatt elmenekült szudániakat és a fogadó közösségeket alapvető árucikkek és szolgáltatások nyújtásával. Emellett javítja az oktatás minőségét a válság által sújtott területeken élő gyermekek számára.

Az Európai Bizottság tájékoztatása szerint a hétfőn megítélt humanitárius támogatással együtt az EU 2011 óta több mint 518 millió eurót különített el életmentő segítségnyújtásra szoruló szudániaknak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!