Az EU 665 ezer adag oltóanyaghoz biztosít hozzáférést tagállamai számára a madárinfluenza megelőzése érdekében

Külföld, 2024.06.11

Az Európai Bizottság közbeszerzési szerződést írt alá 665 ezer adag, az állatról emberre terjedő (zoonózisos) influenza elleni vakcina szállítására, amelynek keretében a részt vevő tagállamok hozzáférnek a madárinfluenza-járvány megelőzését szolgáló oltóanyagokhoz.

A bizottság keddi brüsszeli közleménye szerint a Seqirus elnevezésű oltóanyagot azoknak szánják, akiknél a legnagyobb a madárinfluenza-fertőzés kockázata, mint például a baromfifarmokon dolgozók és az állatorvosok. Az EU-ban jelenleg ez az egyetlen engedélyezett vakcina zoonózisos madárinfluenza ellen.

A közbeszerzési szerződés - amely legfeljebb 4 évre szól - lehetővé teszi az egyes részt vevő országok számára, hogy a nemzeti szükségletektől függően rendeljenek oltóanyagot.

A megállapodás biztosítja az egyes orvosi ellenintézkedésekhez való méltányosabb hozzáférést, és javítja az ellátás biztonságát, valamint kiegyensúlyozottabb árakat biztosít a részt vevő országok számára. A szerződés hozzájárul a közegészségügyi válsághelyzetekre vagy világjárványokra való uniós szintű felkészültséghez is - áll a bizottsági sajtóközleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!