Az EU 95 millió euró humanitárius támogatást nyújt Jemennek

Külföld, 2021.03.01

Az Európai Unió 95 millió euró humanitárius segélyt nyújt az éhínség és polgárháború által sújtott jemeni lakosság legalapvetőbb szükségleteinek fedezésére - tudatta hétfőn az Európai Bizottság.

Janez Lenarcic válságkezelésért felelős uniós biztos az ENSZ, Svédország és Svájc által szervezett magas szintű donorkonferencián elmondta, hogy az unió nem feledkezett meg a világ legnagyobb humanitárius katasztrófája által sújtott jemeniekről. Felhívta a figyelmet arra, hogy a konfliktusban részt vevő feleknek a nemzetközi jog előírásai szerint lehetővé kell tenniük, hogy a rászorulók korlátozások nélkül hozzáférjenek a segélyekhez.

A konfliktus kezdete óta az EU 981 millió eurót különített el a pénzügyi támogatás különböző formáiban a jemeni válság kezelésére. A hétfőn elfogadott segélycsomag hozzájárul az élelmiszer-, a víz- és az egészségügyi ellátás biztosításához.

A közel-keleti országban 2014 augusztusa óta dúl polgárháború az Irán által támogatott húszi síita felkelők és a rijádi száműzetésben élő Abed Rabbó Manszúr Hádi jemeni elnökhöz hű erők között. A háborúban milliók váltak földönfutóvá és több mint 233 ezer ember vesztette életét. A rendkívül válságos helyzetet a koronavírus-járvány és különféle természeti csapások is súlyosbítják. Az ENSZ szerint a világ legnagyobb humanitárius tragédiája alakult ki az országban, ahol a mintegy 28 milliós lakosság 80 százaléka szorul segítségre alapvető szükségleteinek kielégítésében.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!