Az EU a fogyatékossággal élők esélyegyenlőségét elősegítő stratégiát fogadott el

Külföld, 2021.03.03

Az Európai Bizottság kedden a fogyatékossággal élő uniós polgárok esélyegyelőséget előmozdító stratégiát fogadott el.

A tízéves időtartamú terv keretében a brüsszeli testület 2023 végéig egy EU-szerte érvényes fogyatékossági kártyát kíván bevezettetni, amely megkönnyítené a fogyatékossági státusz uniós tagállamok közötti kölcsönös elismerését, ezáltal is segítve az érintettek mozgáshoz való jogának gyakorlását. A bizottság iránymutatást dolgoz ki továbbá, a fogyatékossággal élők önálló életvitelének elősegítésre, valamint az őket megillető szociális támogatások javítását célzó kezdeményezést indít. A stratégia ezenkívül az esélyegyenlőséget, diszkriminációmentességét kíván biztosítani az igazságszolgáltatáshoz, az oktatáshoz, a kultúrához, a sporthoz és a turizmushoz, illetve az egészségügyhöz való hozzáférés tekintetében.

Vera Jourová értékekért és átláthatóságért felelős uniós biztos a stratégiát bemutató bizottsági sajtótájékoztatón arra is felhívta a figyelmet, hogy a fogyatékossággal élőket a koronavírus-járvány egészségügyi és társadalmi szempontból is a legsúlyosabban érinti. "Törekednünk kell arra, hogy életminőségük javuljon, és hogy jogaikat teljes mértékben biztosítsuk" - hangsúlyozta.

A bizottság szerint stratégia megvalósításához, határozott elkötelezettségre, szoros együttműködésre van szükség uniós tagországokkal, valamint az egységes szemlélet érvényesítésére. A végrehajtás támogatása céljából, a testület , a jó gyakorlatok cseréjét elősegítő fogyatékosságügyi platformot hoz létre.

Uniós adatok szerint az unióban megközelítőleg 87 millió a fogyatékossággal élők száma.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!