Az EU a megfélemlített orosz oknyomozó újságíró biztonságának szavatolására szólítja fel az orosz hatóságokat

Külföld, 2020.04.24

Az Európai Unió elítél az újságírókkal szembeni minden fenyegetést, szóbeli támadást vagy erőszakot, ezért felszólítja az orosz hatóságokat, hogy ítéljék el és vizsgálják ki a csecsen kormányzati hivatalok Jelena Milasina oknyomozó újságíróval szembeni fenyegetéseit, és szavatolják biztonságát - jelentette ki az Európai Unió Külügyi Szolgálata (EKSz) pénteken.

A nyilatkozat szerint az Oroszországi Föderációban csökkent a független újságírás és a civil társadalom tere. A híradások gyakran szólnak újságírókkal szembeni megfélemlítésekről, fenyegetésekről és erőszakos eseményekről.

Az Európai Unió elvárja, hogy az Oroszországi Föderáció tartsa tiszteletben a nemzetközi és hazai kötelezettségeit, valamint gondoskodjon arról, hogy az újságírók biztonságos környezetben végezhessék munkájukat, a megtorlástól való félelem nélkül.

Az unió arra szólítja fel az orosz hatóságokat, hogy teljes körűen vizsgálják ki Jelena Milasina oknyomozó újságíró, és Marina Dubrovina emberi jogi ügyvéd ellen február 6-án, a csecsenföldi Groznijban elkövetett támadás minden részletét, a felelősöket pedig vonják felelősségre.

Kijelentették, az unió aggodalmát fejezi ki az újságírók elhallgattatására tett korábbi kísérletek, mások mellett Szvetlana Prokopjeva büntetőeljárása miatt. Mint emlékeztettek, az újságíró ellen az orosz hatóságokkal kapcsolatos kritikai észrevételei miatt terrorizmussal összefüggésben indítottak eljárást, és akár hét év börtönbüntetést is kaphat. A média szabadságát tiszteletben kell tartani, az újságíró ellen felhozott vádakat ejteni kell - tették hozzá.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!