Az EU a szélsőséges és terrorszervezetek tagjai passzív választójogát korlátozó orosz törvény visszavonását kéri

Külföld, 2021.06.04

Az Európai Unió arra szólítja fel az orosz hatóságokat, hogy helyezzék hatályon kívül a szélsőséges és terrorszervezetek tagjai passzív választójogát korlátozó orosz törvényt, és jogszabályaikat igazítsák az Oroszország által is elfogadott európai és nemzetközi emberi jogi normákhoz és vállalt kötelezettségekhez - jelentette ki az Európai Unió külügyi szolgálatának (EEAS) szóvivője pénteken.

Az uniós külügyi szolgálat szóvivője hangsúlyozta, hogy az új törvény újabb eszközt jelent a kritikus és ellenzéki hangok visszaszorítására, és tovább csökkenti az oroszországi politikai pluralizmust.

A külügyi szolgálat álláspontja szerint az úgynevezett külföldi ügynökökként számon tartott civil szervezetek mozgásterét korlátozó jogszabály erősíti a demokrácia, az emberi jogok és a szabadságjogok szisztematikus oroszországi visszaszorítását. További aggodalomra ad okot, hogy a törvény visszamenőleges hatályú lesz - tette hozzá az uniós szóvivő.

Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken írta alá azt a törvényt, amely évekre megfosztja a terror- és szélsőséges szervezetek tagjait vagy alkalmazottait attól a lehetőségtől, hogy bármilyen választott tisztséget betölthessenek. A törvény a státusuktól függően, differenciáltan fosztja meg passzív választójoguktól a szélsőségesnek és terroristának minősített szervezetek vezetőit, tagjait és az ezen csoportok tevékenységében részt vevő más személyeket.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!