Az EU amerikai-orosz tárgyalásokat sürget az INF-szerződés megőrzése érdekében

Külföld, 2018.10.22

Konstruktív tárgyalásokat sürgetett az Egyesült Államok és Oroszország között hétfő délután az Európai Unió a közepes és rövid hatótávolságú rakéták felszámolásáról szóló szerződés (INF) megőrzése érdekében.

"A két félnek konstruktív párbeszédet kell folytatnia a szerződés fenntartása és annak biztosítása érdekében, hogy a megállapodás rendelkezéseit teljes mértékben és igazolhatóan betartsák" - szögezte le Maja Kocijancic uniós külügyi szóvivő, aki szerint ez kulcsfontosságú az európai és a globális biztonság szempontjából.

Az amerikai elnök szombaton bejelentette, hogy felmondja az 1987-ben aláírt nemzetközi szerződést, mivel Oroszország megsérti annak előírásait. Mint Donald Trump közölte, az Egyesült Államok új fegyverek fejlesztésébe kezd, hacsak Moszkva és Peking nem egyezik bele egy új megállapodásba.

Az EU külügyi szolgálata rámutatott, hogy a szerződés hozzájárult a hidegháború lezárásához és fontos pillér Európa biztonságának garantálásában, amelynek nyomán közel háromezer - nukleáris és hagyományos robbanófejjel rendelkező - rakétát semmisítettek meg az elmúlt harminc évben.

"Azt várjuk Oroszországtól, hogy érdemben és átláthatóan reagáljon az INF-szerződés betartásával kapcsolatos súlyos aggályokra, az Egyesült Államoktól pedig azt, hogy vegye számításba a megállapodás felmondásának lehetséges következményeit a saját, a szövetségesei és az egész világ biztonságára nézve" - közölte Kocijancic.

"A világnak nincs szüksége egy újabb fegyverkezési versenyre, ez senkinek nem válna a hasznára, épp ellenkezőleg, csak növelné az instabilitást" - emelte ki.

Nemrég a NATO főtitkára is figyelmeztetett, hogy Oroszországnak fel kell hagynia a 9M729 elnevezésű új rendszere kiépítésével, ugyanis az sérti a szárazföldi állomásoztatású közepes és rövid hatótávolságú rakéták felszámolásáról szóló szerződést.

Az egyezmény - amely mérföldkő volt a hidegháború lezárásában - megtiltotta az 500-5500 kilométeres hatótávolságú eszközök gyártását, birtoklását és tesztelését.

A Kreml szóvivője hétfőn rámutatott, hogy Washington még nem indította meg a szerződésből való kilépés hivatalos folyamatát, illetve visszautasította a szerződés Oroszország általi megsértésére vonatkozó vádakat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!