Az EU egy évvel meghosszabbította a Kongói Demokratikus Köztársasággal szembeni szankciókat

Külföld, 2018.12.10

Az Európai Unió külügyi tanácsa egy évvel meghosszabbította a Kongói Demokratikus Köztársasággal szemben jelenleg érvényben lévő büntetőintézkedések hatályát.

A tájékoztatás szerint az intézkedések 14 személyt érintenek, vagyoni eszközeik befagyasztására és európai uniós vízum megszerzésének tilalmára terjednek ki.

A kongói választási folyamat akadályozására és az emberi jogok ehhez kapcsolódó megsértésére reagálva az uniós tagországok külügyminisztereiből álló tanács 2016. december 12-én, illetve 2017. május 29-én fogadta el a szóban forgó szankciókat.

A miniszterek hétfőn arra szólították fel az összes kongói politikai szereplőt - mindenekelőtt a kongói hatóságokat és intézményeket -, hogy "töltsenek be konstruktív szerepet" a választási folyamatban. A tanács újólag hangsúlyozta a közelgő választások hitelességének fontosságát.

A tanács azt is jelezte, hogy a választások eredményeinek tükrében újból felülvizsgálja a korlátozó intézkedéseket, és a választások tisztaságának függvényében készen áll azok kiigazítására - közölték.

A Kongói Demokratikus Köztársaságban december 23-án tartanak elnökválasztást.

Az alkotmány szerint a hivatalban lévő Joseph Kabila elnök mintegy 17 éve tartó mandátuma már 2016. december 20-án lejárt, de az elnökválasztás elhalasztására hivatkozva az államfő a hivatalában maradt. Ezt követően tüntetések kezdődtek, amelyek végén az a megállapodás született az ellenzékkel, hogy a választást legkésőbb 2017 végéig meg kell tartani. Ezt azonban később 2018 végére halasztotta az ország választási bizottsága.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!