Az EU egy évvel meghosszabbította a Kongói Demokratikus Köztársasággal szembeni szankciókat

Külföld, 2021.12.09

Az Európai Unió egy évvel, 2023. december 12-ig meghosszabbította a Kongói Demokratikus Köztársasággal szemben jelenleg érvényben lévő korlátozó intézkedések hatályát.

Az EU Tanácsának csütörtöki brüsszeli tájékoztatása szerint az intézkedések jelenleg tíz embert érintenek, akiket vagyoni eszközeik befagyasztásával sújtottak, és nem juthatnak európai uniós vízumhoz. Emellett tilos közvetlenül vagy közvetve pénzeszközöket bocsátani a rendelkezésükre.

A kongói választási folyamat akadályozására és az emberi jogok ehhez kapcsolódó megsértésére reagálva az uniós tagországok külügyminisztereiből álló tanács 2016. december 12-én, illetve 2017. május 29-én fogadta el a szóban forgó szankciókat. A miniszterek akkor arra szólították fel az összes kongói politikai szereplőt - mindenekelőtt a kongói hatóságokat és intézményeket -, hogy töltsenek be konstruktív szerepet a választási folyamatban.

Az uniós külügyi tanács úgy vélekedett, hogy a meglévő intézkedések a jelenlegi politikai helyzetben továbbra is érvényesek, és hasznosak a büntetlenség elleni küzdelem, valamint az emberi jogok állami és nem állami szereplők általi újabb megsértésének megelőzése szempontjából. Hangsúlyozták: az EU-t különösen aggasztják az ENSZ jelentései, amelyek gyakran arról számolnak be, hogy a valós életben és az online térben is terjed az etnikai csoportok vagy közszereplők elleni erőszakra, diszkriminációra és ellenségeskedésre buzdító gyűlöletbeszéd.

A Tanács a helyzet alakulásának fényében tovább vizsgálja a korlátozó intézkedéseket, és készen áll azok kiigazítására is - tették hozzá.

A kongói alkotmány szerint Joseph Kabila elnök mintegy 17 éve tartó mandátuma 2016. december 20-án lejárt, de az államfő az elnökválasztás elhalasztására hivatkozva hivatalában maradt. Ezt követően tüntetések kezdődtek, amelyek végén az a megállapodás született az ellenzékkel, hogy a választást legkésőbb 2017 végéig meg kell tartani. Ezt azonban később 2018 végére halasztotta az ország választási bizottsága. A 2018. december 30-án tartott elnökválasztáson végül Félix Tshisekedi ellenzéki jelölt nyert. Tshisekedi az első elnök a hatvanegy éve független ország történetében, aki békés hatalomváltással került Kongó élére.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!