TV műsor

Az EU egy évvel meghosszabbította a törökországi menekülteket segítő humanitárius programokat

Külföld, 2020.12.23

Az Európai Bizottság egészen 2022 elejéig meghosszabbította két törökországi menekültsegélyezési programját. Ezek a projektek több mint 1,8 millió menekült mindennapi megélhetését, továbbá 700 ezer gyermek oktatáshoz való hozzáférését kívánják elősegíteni - olvasható a brüsszeli testület szerdai közleményében.

Janez Lenarcic, a válságkezelésért felelős uniós biztos szerint a törökországi menekültek helyzetét a koronavírus-járvány tovább súlyosbította.

"Az EU teljes mértékben elkötelezett abban, hogy menekültcsaládok ezreit támogassa. Örülök, hogy kiemelt programjaink segítenek nekik abban, hogy normális mindennapi életet élhessenek" - jelentette ki.

Az egyik program révén az EU havi támogatást biztosít a menekülteknek alapvető szükségleteik kielégítésére készpénzben, a másik pedig azokat a családokat támogatja pénzügyileg, amelyek gyermekei rendszeresen járnak iskolába.

A két projektet az EU törökországi menekültügyi elkülönített alapjának keretében hozta létre az Európai Bizottság 2016-ban, azonban meghosszabbításukat már a januárban kezdődő hétéves uniós költségvetési keretből fogja finanszírozni a testület.

Az uniós adatok szerint Törökországban közel 4 millió menekült tartózkodik, főként szíriai gyermekek és nők. Közel 98 százalékuk a menekülttáborokon kívül él.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!