TV műsor

Az EU eljárást indított a Kambodzsával kötött kereskedelmi kedvezmények ideiglenes felfüggesztésére

Külföld, 2019.02.11

Az Európai Unió elindította azt a folyamatot, amely a "fegyveren kívül mindent" (Everything But Arms - EBA) elnevezésű kereskedelmi program keretében Kambodzsa számára biztosított, az uniós piachoz való kedvezményes hozzáférés ideiglenes felfüggesztéséhez vezethet - közölte az Európai Bizottság hétfőn.

Mint közölték, az EBA-kedvezmények akkor szüntethetők meg, ha a kedvezményezett ország nem tartja tiszteletben az alapvető emberi jogokat és a munkavállalói jogokat.

Az Európai Bizottság azt állapította meg, bizonyítékok támasztják alá, hogy Kambodzsában súlyosan és rendszeresen megsértik az alapvető emberi jogokat és a munkavállalói jogokat, különösen a politikai részvételhez való jogot, valamint a gyülekezés, a véleménynyilvánítás és az egyesülés szabadságát.

Ezek a megállapítások csak gyarapítják az unió régóta fennálló aggályainak sorát, amelyek különösen a munkavállalói jogok hiányosságai, valamint a gazdasági célú földkoncessziókra vonatkozó jogviták kapcsán merültek fel - közölték.

A kereskedelmi kedvezmények ideiglenes felfüggesztéséhez vezető folyamat része egy hat hónapos intenzív nyomon követés és együttműködés a kambodzsai hatóságokkal. Ezután további három hónap áll az EU rendelkezésére ahhoz, hogy jelentést készítsen a nyomon követés megállapításai alapján, majd az uniós bizottság tizenkét hónap múlva lezárja az eljárást és végső döntést hoz arról, hogy visszavonja-e a vámkedvezményeket vagy sem. A bizottság ebben a szakaszban fogja meghatározni a visszavonás alkalmazási körét és időtartamát is. Az esetleges visszavonás egy további hat hónapos időszakot követően lépne hatályba.

Az EU tavaly novemberben kezdeményezte, hogy vegyék ki Kambodzsát a programból, amely a világ legkevésbé fejlett országainak biztosít vám- és kvótamentes exportlehetőséget az unió területére. Az EU azért akarja megfosztani Kambodzsát ettől a kedvezménytől, mert kifogásolja, hogy Hun Sen kambodzsai kormányfő pártja tavaly nyáron úgy került ismét hatalomra a parlamenti választásokon, hogy az ellenzéket teljes mértékben ellehetetlenítették.

Az ideiglenes visszavonási eljárás elindítása nem jelenti a vámkedvezmények azonnali megszűnését - ehhez csak végső eszközként lehet folyamodni. Ehelyett egy úgynevezett intenzív nyomon követés és együttműködés időszakának kezdetét jelenti, amelynek célja a helyi lakosság helyzetének javítása - tették hozzá.

A kambodzsai export mintegy 40 százaléka irányul az Európai Unióba.
(MTI)


Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!