Az EU elutasította Skócia újrafelvételét az Erasmus programba

Külföld, 2021.02.17

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke elutasította Skócia újrafelvételét a Erasmus nemzetközi cserediák programba, miután az Egyesült Királyság európai uniós kilépésével kivált a programból is - írta szerdán a Politico hírportál.

A brüsszeli testület elnökének 145 európai parlamenti képviselő levelet írt, amelyben arra kérték a bizottságot, hogy tegyék lehetővé Skócia és Wales újracsatlakozását az ösztöndíjprogramhoz, miután az észak-írországi diákok továbbra is részt vehetnek abban az ír kormány finanszírozása által.

Von der Leyen az erre adott válaszában kiemelte, hogy Skócia és Wales felvétele kizárólag akkor lehetséges, ha az Egyesült Királyság egésze visszalép az Erasmus programba.

Leszögezte, hogy az Európai Unió társulást ajánlott fel az Egyesült Királyságnak az uniós projektekben részt vevő harmadik országok szokásos pénzügyi hozzájárulása fejében, azonban a londoni vezetés úgy döntött, hogy ezt nem veszik igénybe.

A bizottságnak szóló levelet kezdeményező zöld EP-képviselő, Terry Reintke jelezte, hogy vitát kíván indítani a témában a képviselőtestületben.

Január elején az Egyesült Királyság kormánya elindította az Erasmust helyettesítő saját programját, amelynek a kezdeti finanszírozása 100 millió font. A projektet Alan Turing brit matematikusról nevezték el.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!