Az EU és Kanada sajnálatosnak nevezte, hogy az Egyesült Államok fenntartja a Kubát sújtó szankcióit

Külföld, 2019.04.17

Sajnálatos az Egyesült Államok döntése, hogy visszakozik a Kuba elleni szankciókat szigorító Helms-Burton-törvény felfüggesztésétől, ami jelentős negatív hatással jár a Kubában is jogszerűen működő uniós és kanadai gazdasági szereplőkre - hangsúlyozta közös nyilatkozatában Federica Mogherini, az Európai Unió (EU) kül- és biztonságpolitikai főképviselője, Chrystia Freeland Kanada külügyminisztere és Cecilia Malmström kereskedelempolitikáért felelős uniós biztos szerdán.

A nyilatkozat szerint nemzetközi jogot sért, az Európai Unió és Kanada szempontjából pedig hátrányos az 1996-ban elfogadott Helms-Burton törvény újbóli alkalmazása. A törvény biztosította a jogot arra, hogy a korábban államosított amerikai tulajdonból valamilyen módon hasznot húzó külföldi vállalatok ellen pert indíthassanak. E törvény végrehajtását azonban - a nemzetközi közösség bírálatai miatt - az elmúlt 23 évben valamennyi amerikai elnök felfüggesztette. A Trump-kormányzat most lényegében e felfüggesztés meghosszabbítását szüntette meg.

"Elkötelezettek vagyunk cégeink érdekeinek védelme mellett a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szabályainak keretei között, és megtiltjuk az érintett törvény szabta ítéletek végrehajtását mind az EU-ban, mind pedig Kanadában" - fogalmaztak.

A jogi szabályozás lehetővé teszi, hogy az európai és a kanadai bíróságok viszontkeresetet indítsanak válaszul bármifajta amerikai követelésre. Így az Egyesült Államok azon döntése, hogy engedélyezi a külföldi vállalatokkal szembeni kereset megindítását, csak a jogi lépések szükségtelen negatív spiráljához vezet - közölték.

Az amerikai döntés "határozott elutasítását" fejezte ki közleményében a spanyol kormány, hangsúlyozva, hogy ez a lépés "nem járul hozzá a demokrácia, a politikai nyitás és az emberi jogok kubai előmozdításának közös céljához".

"A kereskedelem és harmadik országbeli cégek beruházásainak elrettentése és szankcionálása a szigeten, támadás a spanyol és más európai partnerek érdekei ellen Kubában, valamint aláássa a kétoldalú kapcsolatokat szövetséges országok között, amellett komolyan károsítja a kubai nép jólétét" - írta a spanyol külügyminisztérium.

A tárca szerint az amerikai jogszabály "területen kívüli alkalmazása" ráadásul ellenkezik a nemzetközi joggal is.

Spanyolország egyúttal felkérte az amerikai vezetést, hogy az Európa Unióval együtt folytassák a közös munkát a kubai politikai és demokratikus reform érdekében.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter bejelentése szerint az amerikai állampolgároknak május 2-át követően lehetőségük lesz arra, hogy bepereljék a külföldi cégeket az 1959-es kubai forradalmat követően kisajátított ingatlanok használata miatt. Pompeo a kubai vezetést emellett azzal vádolta, hogy elnyomást gyakorol saját népére, és erőszakot exportál a régió többi államába.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!