TV műsor

Az EU és NATO is elítélte a Mercer Street tartályhajó elleni támadást

Külföld, 2021.08.03

Az Európai Unió és a NATO is elítélte kedden a Mercer Street tartályhajó ellen szándékosan elkövetett, két emberéletet követelő dróntámadást, és a hajózás biztonságának szavatolására hívták fel a figyelmet.

Az EU és a NATO arra reagált, hogy a múlt héten az Arab-tengeren támadás ért egy tartályhajót, és életét vesztette a hajó román nemzetiségű parancsnoka és a legénység egy brit tagja

A NATO közleményben hangsúlyozta, a hajózás szabadsága minden szövetséges ország számára létfontosságú, meglétét a nemzetközi joggal összhangban biztosítani kell.

Emlékeztettek: az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok és Románia arra a következtetésre jutott, hogy nagy valószínűséggel Irán a felelős az incidensért. Ezzel összefüggésben kijelentették, a szövetségeseket továbbra is aggasztják Irán destabilizáló lépései, és felszólítják Teheránt, hogy tartsa be nemzetközi kötelezettségeit.

Nabila Massrali, az Európai Bizottság illetékes szóvivője a testület szokásos sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva kijelentette: elfogadhatatlan minden olyan fellépés, ami a hajózás biztonságát és szabadságát korlátozza.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy a támadás "összetett körülményeinek" kivizsgálására van szükség, az érintett országoknak pedig kerülniük kell minden olyan lépést, ami veszélyeztetheti a békét és a térség stabilitását.

A támadást a múlt csütörtökön hajtották végre az Arab-tengeren a libériai zászló alatt közlekedő, japán tulajdonú, izraeli üzemeltetésű, közepes méretű tartályhajó ellen. A Mercer Street nevű hajó a tanzániai Dar es-Salaamból tartott az egyesült arab emírségekbeli el-Fudzseirába, és éppen a középkelet-ománi Dukm kikötővárostól körülbelül 280 kilométerre északkeletre tartózkodott. Teherán tagadta érintettségét az ügyben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!