Az EU felfüggesztette a Vanuatuval kötött vízummentességi megállapodást

Külföld, 2022.11.08

Az Európai Unió Tanácsa teljesen felfüggesztette a Vanuatuval kötött vízummentességi megállapodását a befektetői állampolgársági programok, másnéven aranyútlevél-programok jelentette kockázatok miatt - közölte az uniós tanács kedden.

A vízummentességi megállapodás felfüggesztése Vanuatu azon állampolgárait érinti, akik 2015. május 25-e után kiállított magánútlevéllel rendelkeznek. Ettől az időponttól léptek ugyanis hatályba Vanuatuban a befektetői állampolgársági programok. Az ilyen útlevelek birtokosai mostantól csak vízum birtokában léphetnek be az Európai Unióba.

Az EU a megállapodást március 3-án már részlegesen felfüggesztette. Ezt követően az Európai Bizottság párbeszédet kezdett Vanuatuval az EU aggályainak eloszlatására, az ország azonban azóta sem tett érdemi lépéseket, és az ideiglenes felfüggesztést indokló körülmények továbbra is fennállnak - írták.

Vanuatu befektetői állampolgársági programjainak ellenőrzése és értékelése alapján az EU arra a következtetésre jutott, hogy a programoknak súlyos hiányosságai vannak, és ezek kockázatot jelentenek az EU számára. Az unió úgy véli, hogy az elutasítási arány rendkívül alacsony, ami kétséget ébreszt a biztonsági ellenőrzés és az átvilágítás megbízhatóságát illetően. Hiányoznak a fizikai jelenlétre vonatkozó követelmények, rövidek a feldolgozási időszakok, és nincs információcsere a kérelmezők származási vagy tartózkodási országával. Olyan kérelmezők is állampolgárságot kapnak, akik szerepelnek az egész világra kiterjedően működő nemzetközi rendőri szervezet (Interpol) adatbázisaiban. A sikeres pályázók származási országai között továbbá több olyan ország szerepel, amelynek állampolgárai vízumkötelezettség alá esnek az EU-ba való belépéshez.

Az EU és Vanuatu között 2015 óta van érvényben vízummentességi megállapodás. Ez a megállapodás lehetővé teszi Vanuatu állampolgárainak, hogy 90 napot meg nem haladó tartózkodás céljából vízum nélkül beutazzanak az unióba bármely 180 napos időszakban.

Az elmúlt években Vanuatu számos befektetői állampolgársági programot hozott létre, és jelentősen nőtt a sikeres pályázók száma. Az Európai Bizottság 2017-ben megkezdte a programok vizsgálatát, mivel azok biztonsági hiányosságok miatt komoly kétségeket vetettek fel. Egyebek mellett megállapították, hogy Vanuatu útlevélprogramja lehetővé teszi a külföldieknek, hogy mintegy 130 ezer amerikai dolláros (mintegy 40,7 millió forintos) befektetés ellenében megkapják az ország állampolgárságát, ezáltal a vízummentes belépés lehetőségét az Európai Unióba. Ezenkívül a Vanuatu által 2015 óta működtetett befektetői állampolgársági rendszert az ország reklámozza is, azt az előnyt kifejezetten hangsúlyozva, hogy vízummentes beutazást biztosít az EU-ba.

Mindezek alapján az uniós bizottság január 12-én javasolta a Vanuatuval kötött vízummentességi megállapodás részleges felfüggesztését.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!