Az EU idén közel 120 millió euróval támogatja a demokrácia és az emberi jogok előmozdítását

Külföld, 2021.09.20

Az Európai Unió idén 119,5 millió euróval támogatja a demokrácia és az emberi jogok előmozdítását világszerte - olvasható az Európai Bizottság hétfői sajtóközleményében.

"Az EU teljes mértékben elkötelezett az egyének védelme és szerepvállalásuk elősegítése, a demokratikus társadalmak kiépítése, valamint az emberi jogok és a demokrácia globális rendszerének előmozdítása iránt. Nem fogja tétlenül szemlélni a demokrácia gyengülését, valamint azt, hogy egyre gyakrabban fordulnak elő emberi jogi jogsértések, növekszik az egyenlőtlenség, az intolerancia, az előítélet és a megkülönböztetés" - olvasható a közleményben.

Az EU 4,8 millió euróval támogatja az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosa Hivatalának - a szervezet alapjogi pillérének - 2021-es költségvetését, míg mintegy 100,8 millió eurót fordít a civil társadalmi szervezetek, a demokráciáért és emberi jogokért küzdő aktivisták finanszírozására 116 uniós partnerországban.

Emellett 5 millió euró jut az úgynevezett Demokráciatámogatási Szövetségnek, amely az adatgyűjtést és elemzést hivatott elősegíteni, valamint az uniós tagállamok közötti együttműködést a demokrácia és az emberi jogok területén.

Az Emberi Jogok Globális Kampusza - egy száz egyetemből álló hálózat - 4,9 millió euró támogatásban részesül az idei és a jövő tanévre , továbbá az EU 4 millió eurót különített el emberi jogi válságkeretéből olyan civil szervezeteknek, amelyek a világ legnehezebb, legveszélyesebb politikai helyzeteiben védik az alapvető jogokat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!