Az EU javítani kívánja az unió migrációs, határvédelmi, továbbá a belső biztonságra irányuló politikájának hatékonyságát

Külföld, 2019.06.07

Az egyre növekvő migrációs kihívások hatékonyabb kezelése érdekében az Európai Unió bel- és igazságügyi tanácsa tovább kívánja bővíteni a határigazgatás és a biztonság területén hozott intézkedéseket, valamint hatékonyabbá kívánja tenni az illegális, menedékstátuszt nem kapott bevándorlók visszaküldésére vonatkozó szabályokat - közölte az illetlékes minisztereket tömörítő uniós tanács pénteki állásfoglalásában.

A tájékoztatás szerint az illegális migránsok visszaküldése érdekében javasolt új szabályok célja a kiutasítási eljárások felgyorsítása, a szökések, illetve a továbbutazások megelőzése, valamint a visszaküldési arány növelése.

E célok elérése érdekében az uniós tagállamok szakminiszterei gyorsabb és világosabb eljárásokat javasoltak a kiutasítási határozatok kiadására és a fellebbezések benyújtására vonatkozóan. Hatékonyabb szabályokra van szükség az önkéntes visszatérésre vonatkozóan, valamint a szökésveszély meghatározásához használandó kritériumok közös listájának létrehozására. Ki kell bővíteni az unión kívüli országok állampolgárainak őrizetben tartásának lehetőségét, amennyiben veszélyeztetik a közrendet, a közbiztonságot vagy a nemzetbiztonságot. A nem uniós állampolgárok biztonságos unión kívüli országba való visszaküldésének lehetősége csak végső megoldásként és megfelelő garanciák mellett lehetséges - tették hozzá.

A migráció, a határigazgatás és a biztonság területén hozott intézkedéseket illetően a szakminiszterek azt javasolták, hogy a Menekültügyi és Migrációs Alap, amely a menekültügy és a migráció kezeléséhez fog támogatást nyújtani, biztosítsa a szükséges eszközöket ahhoz, hogy az unió más országokkal együttműködve reagálni tudjon a folyamatosan változó migrációs kihívásokra.

Emellett a határigazgatás és a vízumügy pénzügyi támogatására szolgáló eszköz létrehozását javasolták, amely biztosítja majd a szilárd és hatékony egységes határigazgatást az unió külső határain. A javaslatok között szerepel végezetül a Belső Biztonsági Alap további finanszírozása, amely a polgárok védelme érdekében támogatja a bűnmegelőzést, továbbá a rendőrség, valamint az igazságügyi és egyéb illetékes hatóságok közötti együttműködést. Olyan döntések közös meghozatalát könnyíti meg, hogy fokozni kell-e a terrorizmus, a súlyos és szervezett bűnözés, valamint a kiberbűnözés elleni küzdelmet - közölték.

A miniszterek tanácsa által elfogadott javaslatok képezik majd az Európai Parlamenttel hamarosan kezdődő tárgyalások alapját - tették hozzá.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!