Az EU meghosszabbította Mali missziójának mandátumát

Külföld, 2019.02.21

Az Európai Unió Tanácsa 2021. január 14-ig meghosszabbította az EUCAP Száhel Mali uniós misszió megbízatását, és erre az időszakra közel 67 millió eurót különít el a költségvetésére - közölte az uniós tanács csütörtökön.

Az EUCAP Száhel Mali polgári misszió támogatást és tanácsadást biztosít a mali belső biztonsági erők számára a kormány által kitűzött biztonsági ágazati reform végrehajtása során. A misszió keretében képzést és stratégiai tanácsadást nyújtanak a mali rendőrség, csendőrség és nemzeti gárda, valamint az ország illetékes minisztériumai számára.

A polgári közös biztonság- és védelempolitika (KBVP) területére fókuszáló uniós missziók Száhel-övezeten belül az EUCAP Száhel Mali misszió mostantól célzott és testreszabott tevékenységeket tud majd folytatni a stratégiai tanácsadás és a képzés területén Mauritániában, Nigerben, Burkina Fasóban és Csádban, egy 2018 decemberében módosított operatív terv szerint.

A mali misszió 2014. április 15-én kezdte meg működését. A misszió parancsnokságának székhelye az ország fővárosában, Bamakóban van, és az ott dolgozó személyzet 2019. március 1-jétől 144 nemzetközi alkalmazottat és 65 helyi alkalmazottat fog számlálni.

Jelenleg két másik KBVP-misszió is működik a térségben. Az EUTM Mali misszió, amely a mali fegyveres erők átszervezéséhez járul hozzá kiképzésekkel és tanácsadással, valamint az EUCAP Száhel Niger misszió, amely a szervezett bűnözés és a terrorizmus elleni küzdelmet segíti Nigerben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!