Az EU mintegy 7 milliárd eurót szán a déli partnerországok gazdasági-társadalmi fellendítésére

Külföld, 2021.02.09

Az Európai Unió a most kezdődött költségvetési keretidőszakban mintegy 7 milliárd eurót szán az úgynevezett déli szomszédságpolitikájában érintett partnerországok gazdasági-társadalmi fellendítésének ösztönzésére, és ezzel akár 30 milliárd euró magán- és állami beruházást mozgósíthat a régióban a következő évtizedben - jelentette be kedden közös közleményben az Európai Bizottság és az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője.

Az EU a déli partnerországokkal - Algériával, Marokkóval, Egyiptommal, Izraellel, Jordániával, Libanonnal, Líbiával, Palesztinával, Szíriával, valamint Tunéziával - folytatott stratégiai együttműködésének megerősítése céljából új menetrendet javasolt, amelyben az éghajlatváltozás elleni küzdelemre, a zöld és digitális átmenet felgyorsítására, a migráció kezelésére, a jogállamiság, valamint a béke és stabilitás előmozdításra összpontosítanak.

Az unió külön beruházási tervet készített - szoros együttműködésben partnereivel - abból a célból, hogy javuljon a régióban élő emberek életminősége. A terv kiemelt kezdeményezéseket tartalmaz a gazdasági ellenálló képesség erősítése, a jólét kiépítése, valamint a kereskedelem, a beruházások növelése és a versenyképesség támogatása érdekében - derül ki a közleményből.

Várhelyi Olivér, az unió szomszédság- és bővítéspolitikáért felelős biztosa kijelentette: "a megújított partnerséggel új fejezetet nyitunk déli partnerországainkhoz fűződő kapcsolatainkban. Ez a partnerség, amelyet szomszédainkkal együtt alakítottunk ki, közös érdekeken és közös kihívásokon alapul."

"Európa közvetlenül hozzá akar járulni a régió stabilitására és virágzására vonatkozó hosszú távú elképzelések valóra váltásához, különösen a koronavírus-járvány okozta válság utáni társadalmi és gazdasági kilábalás során" - tette hozzá.

A migrációval kapcsolatban a magyar biztos hozzátette, hogy annak kezelésére az unió közös kihívásként tekint, és kész együttműködni a partnerországokkal az illegális bevándorlás és az embercsempészet elleni küzdelemben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!