Az EU sajnálatát fejezi ki, hogy Oroszország kilátásba helyezte a diplomáciai kapcsolatok megszakítását Bulgáriával

Külföld, 2022.07.01

Az Európai Unió sajnálatát fejezi ki amiatt, hogy orosz diplomaták bulgáriai kiutasítása miatt Moszkva "indokolatlanul" megfenyegette Szófiát, hogy megszakítja diplomáciai kapcsolatait Bulgáriával - jelentette ki az Európai Unió külügyi szolgálata (EEAS) szóvivője útján pénteken.

Az Európai Unió külügyi szolgálata arra reagált, hogy Oroszország a diplomáciai kapcsolatok megszakítását helyezte kilátásba, válaszul arra a döntésre, hogy Szófia "a nemzetközi joggal teljes összhangban" úgy döntött: kiutasít 70 olyan orosz nagykövetségi alkalmazottat, aki megsértette a diplomáciai kapcsolatokról szóló bécsi egyezményt.

Az Európai Unió teljes mértékben támogatja Bulgáriát és szolidaritást vállal vele, valamint szorosan figyelemmel kíséri az ügyet - jelentette ki a külügyi szolgálat szóvivője. Oroszország ilyen aránytalan lépése csak arra szolgálna, hogy még inkább elszigetelje magát nemzetközi szinten - tette hozzá a külügyi szolgálat.

A szófiai külügyminisztérium kedden jelentette be, hogy kiutasít hetven orosz diplomatát és nagykövetségi dolgozót. A bolgár külügyi tárca indoklása szerint a kölcsönösség elve alapján Oroszországnak csökkentenie kell szófiai nagykövetsége létszámát, hogy arányban legyen a moszkvai bolgár képviselet létszámával. A kiutasítás további okai között említették az orosz tisztségviselők tevékenységét, melyet az illetékes bolgár hatóságok összeegyeztethetetlennek találtak a diplomáciai kapcsolatokról szóló bécsi egyezménnyel.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!