Az EU szankciókat fogadott el Iránnal szemben Mahszá Amíni halálával kapcsolatban

Külföld, 2022.11.14

Az Európai Unió Külügyek Tanácsa további 29 embert és három szervezetet vett fel az iráni emberi jogi jogsértések szankcionálására létrehozott korlátozó intézkedések jegyzékébe, az érintettek Mahszá Amíni fiatal iráni nő letartóztatása utáni haláláért, illetve az eset miatt kirobbant tüntetések véres elfojtásáért felelősek - közölte az uniós tanács hétfőn.

Az uniós tagállamok külügyminisztereinek brüsszeli ülésén jegyzékbe vett személyek között a Mahszá Amínit letartóztató erkölcsrendészet négy tagja, a belügyminiszter, a bűnüldöző szervek és a Forradalmi Gárda (IRGC) tartományi vezetői, a kibernetikai rendőrség igazgatója, valamint a hadsereg szárazföldi erőinek parancsnoka szerepel.

A megszorító intézkedések hatálya emellett kiterjed a Bászidzs nevű önkéntes félkatonai szervezetre, az Arvan Cloud iráni IT-cégre, amely a kormánynak eleget téve korlátozza az internethez való hozzáférést, valamint az állami műsorszolgáltatóra, amely közvetítette a tüntetésekről előállított fogvatartottak vallomástételét - írták.

A büntetőintézkedések az Európai Unióba való beutazási tilalomra és az unióban tárolt pénzeszközeik befagyasztására terjednek ki. Ezenfelül uniós országok állampolgárai és az unió területén bejegyzett szervezetek és bankok nem bocsáthatnak pénzügyi eszközöket a jegyzékbe vettek rendelkezésére. Az iráni emberi jogi szankciórendszer emellett magában foglalja a távközlési eszközök megfigyelésére szolgáló berendezések, valamint a belső elnyomásra felhasználható berendezések Iránba történő kivitelének tilalmát is.

A vonatkozó uniós jegyzékben jelenleg 126 ember és 11 szervezet szerepel.

A tanács közleményében leszögezte: az Európai Unió határozottan elítéli és elfogadhatatlannak tartja a tüntetőkkel szembeni erőszakos fellépést. Kiáll az iráni nép mellett, és támogatja a békés tiltakozáshoz való jogot, valamint követeléseik és nézeteik szabad hangoztatását.

Az EU továbbá felszólította Iránt, hogy haladéktalanul engedje szabadon a fogvatartottakat, és biztosítsa az információk szabad áramlását többek között az internethozzáférés biztosítása által. Az EU továbbá elvárja, hogy Teherán tisztázza a tüntetések során bekövetkezett halálesetek és a letartóztatottak számát, vonja felelősségre a felelősöket, és biztosítson megfelelő eljárást valamennyi fogvatartott számára. Mahszá Amíni meggyilkolásának körülményeit független és átlátható módon kell kivizsgálni, a felelősöket el kell számoltatni - tették hozzá.

A 22 éves, kurd származású Mahszá Amínit azért vették őrizetbe szeptember közepén, mert nem viselte az előírás szerint kötelező fejkendőt, a hidzsábot. Szemtanúk szerint a fiatal nőt a rendőrök megverték a rendőrautóban, majd kómába esett. Három nappal később meghalt egy teheráni kórházban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!