Az EU szerint a civilek elleni erőszak Szudánban veszélyezteti a békés megoldás lehetőségét

Külföld, 2022.01.18

A civilek elleni erőszak veszélyes útra tereli Szudánt, megfosztja az országot a stabilitástól, és veszélyezteti a békés megoldás lehetőségét - jelentette ki Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője kedden arra reagálva, hogy legalább hét tüntető meghalt, és sokan megsebesültek a kartúmi tüntetéseken január 17-én.

Borrell a közleményében emlékeztetett: az elmúlt hónapokban az Európai Unió és a nemzetközi közösség többször is felszólította a szudáni katonai vezetést, hogy tartózkodjék a békés tüntetőkkel szembeni erőszaktól. "Ezek a felhívások azonban ismét süket fülekre találtak" - fogalmazott.

Az aránytalan erőszak alkalmazásával és az aktivisták, valamint az újságírók fogva tartásával a katonai hatóságok azt bizonyítják, nem állnak készen arra, hogy tárgyalásos és békés megoldást találjanak a válságra - jelentette ki az uniós politikus.

"A katonai hatóságok a tavalyi államcsíny óta korlátozzák a véleménynyilvánítás, a gyülekezés és a tájékozódás szabadságát, a demokrácia azonban nem létezhet a média szabadsága nélkül sem. Ezeket az alapvető jogokat biztosítani kell" - fogalmazott Borrell.

Hangsúlyozta továbbá: az Európai Unió kezdettől fogva támogatta a szudáni nép demokratikus törekvéseit, és ezt a jövőben is minden rendelkezésére álló eszközzel megteszi.

Az Európai Unió felszólítja a szudáni katonai vezetést, hogy tegyen meg minden tőle telhetőt a feszültség enyhítésére, és a további halálesetek elkerülésére - fogalmazott az uniós diplomácia vezetője.

Hétfőn ismét könnygázt, vízágyúkat, hanggránátokat és éles lőszert vetettek be a szudáni fővárosban, Kartúmban, az elnöki palota felé menetelő, a katonai hatalomátvétel miatt tiltakozó tüntetők ellen a biztonsági erők. Hét tüntető meghalt. Az áldozatok halálát a rendvédelmi szervek éles lőszerrel leadott lövései okozták.

Az országban az október 25-i katonai hatalomátvétel óta rendszeresen vonulnak óriási tömegek az utcára polgári kormányzást követelve. A hatalomátvétel véget vetett a polgári szervezetekkel Omar el-Basir egykori diktátor 2019-es megbuktatását követően kialakított együttműködésnek. A nyugati nagyhatalmak bírálták a puccsot, és felfüggesztették az országnak nyújtott segítséget.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!