Az EU-tagállamok elfogadták tárgyalási álláspontjukat a Frontex megerősítéséről

Külföld, 2019.02.20

Közös álláspontot fogadott el a tagországok kormányait tömörítő tanács szerdán az Európai Unió határ- és partvédelmi ügynökségének (Frontex) megerősítéséről, ami ugyanakkor az eredetileg tervezettnél lényegesen lassabban valósulna meg.

A tagállamok uniós képviselői közötti egyezség alapján megkezdődhetnek az intézményközi tárgyalások az EU másik társjogalkotó szervével, az Európai Parlamenttel.

"Ez újabb lépés külső határaink még hatékonyabb ellenőrzése felé. A Frontex megerősítése új eszközöket biztosít majd számunkra a jelenlegi és jövőbeli kihívások kezeléséhez" - közölte Carmen Daniela Dan, az EU soros elnökségét betöltő Románia belügyminisztere.

A tárgyalási mandátum értelmében a külső határok koherens igazgatásának biztosítása és a válsághelyzetekre való reagálás képessége érdekében készenléti alakulat felállítására kerül sor, amely 2027-re legfeljebb 10 ezer fős operatív személyzettel és több műszaki eszközzel fog rendelkezni.

A Frontex és a tagországok operatív személyzetének tagjaiból álló készenléti alakulat telepítésére 2021. január 1-jétől kerülne majd sor. Az ezt követő 30 hónap elteltével az Európai Bizottság félidős értékelést fog készíteni, megvizsgálja, hogy megfelelő-e a szervezet létszáma, összetétele.

A javasolt új szabályok értelmében a határigazgatás elsődlegesen továbbra is a tagországok feladata marad, a Frontex és személyi állománya technikai és operatív támogatást fog nyújtani az érintett államok hozzájárulásával.

A készenléti alakulat a fogadó tagállamtól kapott engedély függvényében bizonyos végrehajtói hatásköröket tud majd gyakorolni határellenőrzések végzése, illetve a visszaküldéssel kapcsolatos feladatok ellátása érdekében, beleértve az erőszak alkalmazását és a fegyverhasználatot is.

Az Európai Bizottság eredeti javaslata értelmében már 2020-ra 10 ezer fősre bővítették volna a Frontex személyzetének létszámát.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!