Az EU több forrást kér a líbiai fegyverembargó támogatását célzó misszió számára

Külföld, 2020.06.16

Az uniós tagállamoknak több forrást, főként tengeri és légi támogatást kell biztosítaniuk a líbiai fegyverembargó ellenőrzésére létrehozott Irini nevű uniós művelet hatékony működéséhez - hangsúlyozta a védelmi miniszterek videókonferenciáját követő sajtótájékoztatóján Josep Borrell, az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője.

A háború sújtotta Líbiát érintő ENSZ-fegyverembargó hatékony ellenőrzésére az Európai Unió tagállamainak jóváhagyásával április elsejével indult misszió Irini néven a Földközi-tenger keleti medencéjében.

"Arra kértem a tagállamokat, hogy biztosítsanak minden szükséges eszközt és osszák meg a hírszerzési információikat a művelet megerősítéséhez" - mondta

Szavai szerint az Irini művelet "többre képes", többet és hatékonyabban tudna cselekedni, de eszközhiány miatt nem éri el azokat az eredményeket, amelyekre létrehozták. Mivel jelenleg csak két hajó és három repülőgépáll rendelkezésre, további, legalább öt hajóra és az azok munkáját segítő, legalább két repülőgépre lenne szükség a fegyverembargó ellenőrzése mellett arra is, hogy a művelet sikerrel lépjen fel a Földközi-tenger középső medencéjébe kialakult, Líbiából főként Olaszországba tartó migrációs útvonalat használó embercsempészek tevékenyégének felszámolására - tette hozzá Borrell.

Az Irini művelet megbízatása egyelőre 2021. március 31-ig tart. Munkája megkezdésével az embercsempész-hálózatok felszámolása érdekében létrehozott Sophia uniós művelet mandátuma megszűnt.

A művelet légi, műholdas és tengeri eszközöket vesz igénybe. A misszió munkájában részt vevő hajók járőrözési területe a Líbiába tartó fegyverszállítmányok fő érkezési útvonala, keletre, Egyiptom irányában van.

A művelet támogató feladatokat is ellát. Biztosítja a líbiai parti őrség és haditengerészet kiképzését, nyomon követi a kiképzés hosszú távú hatékonyságát. Ezen túlmenően az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozataival összhangban megfigyelési tevékenységet és információgyűjtést végez a líbiai export kőolaj, nyersolaj és finomított kőolajtermékek illegális kereskedelméről. Hozzájárul továbbá az embercsempészek és emberkereskedők üzletszerű tevékenységének ellehetetlenítésére irányuló uniós intézkedések elősegítéséhez információgyűjtéssel és repülőgépes járőrözés révén.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!