Az EU több országgal közösen üdvözölte, hogy visszahelyezik hivatalába az eltávolított szudáni miniszterelnököt

Külföld, 2021.11.22

Az Európai Unió, Norvégia, az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok, Svájc és Kanada közös nyilatkozatban üdvözölte a megállapodást arról, hogy Szudánban visszahelyezik hivatalába a múlt hónapban puccsal eltávolított miniszterelnököt, Abdalla Hamdokot - erről tájékoztatott az Európai Unió külügyi szolgálata (EEAS) hétfőn.

Szudánban a hadsereg és az északkelet-afrikai arab ország civil vezetői között vasárnap született megállapodás arról, hogy visszahelyezik hivatalába a katonai puccsal október 25-én eltávolított és házi őrizetbe helyezett Abdalla Hamdok miniszterelnököt.

A nyilatkozattevő országok és az Európai Unió minden politikai fogoly azonnali szabadon bocsátására szólított fel, nemcsak Kartúmban, hanem az ország minden részén. Ez - mint írták - kulcsfontosságú lépés a szudáni demokratikus átmenet és az ország alkotmányos rendje szempontjából, valamint a jogállamiság helyreállítása felé. Alapvető fontosságúnak nevezték, hogy a következő lépések megfeleljenek az emberek törekvéseinek, valamint, hogy a szudániak békésen, erőszaktól vagy fenyegetéstől mentesen kifejezhessék véleményüket.

Sajnálatukat fejezték ki és elítélték az október 25. óta elkövetett erőszakot, az emberi jogi jogsértéseket és a bekövetkezett haláleseteket. Mint emlékeztettek: a kitört zavargásokban több tucat tüntető meghalt, több százan megsebesültek és százakat vettek őrizetbe. Az egészségügyi dolgozókat megakadályozták feladataik ellátásában, az újságírókat pedig bántalmazták.

"Üdvözöljük az esetek kivizsgálására vonatkozó kötelezettségvállalást. A vizsgálatnak alaposnak, függetlennek és átláthatónak kell lennie" - fogalmaztak.

Az afrikai országban azóta vannak megmozdulások, hogy Abdel-Fattáh al-Burháni tábornok október 25-én megdöntötte a hadsereggel hatalommegosztásban működő civil kormányt, feloszlatta az ország összes kormányzati intézményét, és letartóztatta az elmozdított kabinet szinte összes civil tagját. Burháni új átmeneti tanácsot alakított, a testület elnökévé pedig önmagát nevezte ki. A megbuktatott Abdalla Hamdok miniszterelnök a vasárnap megszületett megállapodásig háziőrizetben volt. Az EU és az Egyesült Államok, valamint több nyugati ország arra szólította fel a jelenlegi szudáni vezetést, hogy térjen vissza a puccs előtti állapotokhoz.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!