Az EU további 57 millió euróval segíti a legkiszolgáltatottabbakat Etiópiában

Külföld, 2021.04.19

Az Európai Unió további 57 millió euróval segíti a legkiszolgáltatott helyzetben lévőket Etiópiában, köztük azokat, akik a tigréi konfliktus miatt szorulnak rá a humanitárius segítségnyújtásra - jelentette be hétfőn az Európai Bizottság illetékes szóvivője.

Janez Lenarčič, a válságkezelésért felelős uniós biztos, aki kedden diplomácia látogatásra utazik az országba, sajtóközleményében utalt arra, hogy a tigréi térségben folyó fegyveres konfliktus tovább nehezítette az ott élők életkörülményeit.

"Ahogy az erőszak fokozódik a régióban, úgy nő a lakosok élelmiszer, egészségügyi ellátás és biztonságos lakhely iránti igénye" - jelentette ki, hozzátéve hogy az unió már többször felszólította a konfliktusban résztvevő feleket, hogy a nemzetközi joggal összhangban, biztosítsanak hozzáférést a humanitárius segélyekhez a rászorulók számára.

A hétfőn bejelentett finanszírozást, többek között a lakóhelyüket elhagyni kényszerült közösségek akut igényeinek kielégítésre fordítják. Az EU tavaly decemberben már 42 millió eurót mozgósított humanitárius segély formájában az országnak. Ez az összeg lehetővé tette, a szomszédos térségekben folyó fegyveres konfliktusok elől Etiópiába menekülők támogatását is.

A tavaly augusztusban kezdődött felkelés Tigré tartományban azóta aktív fegyveres konfliktus Etiópia északi részén. Az etióp szövetségi hadsereg múlt év november elején indított offenzívát a térséget korábban uraló Tigréi Népi Felszabadítási Front (TPLF) ellen, amelyet zendüléssel vádolt. Ezrek haltak meg, továbbá több mint 300 ezren menekültek el otthonukból a harcok és légicsapások nyomán, és humanitárius katasztrófa alakult ki a már amúgy is szegény, mintegy ötmillió lakosú régióban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!