Az EU további 9 milliárd eurót folyósít hét tagállamnak munkahelyvédelmi célra

Külföld, 2021.03.16

Az Európai Bizottság kedden úgy határozott, hogy további 9 milliárd eurós kötvénycsomagot bocsát ki a koronavírus-járvány miatt megnövekedett munkanélküliség mérséklését célzó uniós program (SURE) finanszírozására.

"Ezek a hitelek segítik a tagállamokat az állami kiadások hirtelen növekedésének kezelésében és támogatják a munkahelyvédelmet, a rövidített munkaidős munkaprogramok finanszírozása, és egyéb intézkedések fedezése révén" - áll a brüsszeli testület sajtóközleményében.

A bizottság döntésének értelmében Csehország 1 milliárd euró, Spanyolország 2,87 milliárd, Horvátország 510 millió, Olaszország 3,87 milliárd, Litvánia 302 millió, Málta 123 millió és Szlovákia 330 millió euró hiteltámogatást kap a programban, amely összegekért a tagállamok maguk vállalnak garanciát.

A tagállami kormányokat tömörítő Tanács eddig 62,5 milliárd euró támogatást hagyott jóvá, amely tizenhat tagállam között oszlott meg. Az uniós bizottság 2021-ben további legalább 25 milliárd eurót fog bevonni uniós SURE-kötvények kibocsátása révén - közölték.

Paolo Gentiloni, az uniós gazdaságért felelős biztos emlékeztetett, hogy a járvány miatt Európa lezárásokra kényszerült a vírus terjedésének lassítása érdekében. Ezekre feltétlen szükség volt - tette hozzá -, de súlyos gazdasági hatásaikat nem lehetett kivédeni.

"A SURE-program nagyon fontos eszköz a munkaerő-támogatás biztosításához ebben a példátlan válságban" - hangsúlyozta a biztos.

Az Európai Unió 2020 elején hozta létre a SURE (szükséghelyzeti munkanélküliségi kockázatokat mérséklő támogatás) nevű finanszírozási eszközt, azzal a céllal, hogy kedvező feltételekkel, hosszú lejáratú hitelek formájában segítsék megvédeni a járvány miatt nehéz helyzetbe került munkahelyeket és munkavállalókat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!