Az EU új országokat vett fel, másokat törtölt az adózási szempontból nem együttműködő országok és területek jegyzékéből

Külföld, 2020.02.18

Az Európai Unió gazdasági és pénzügyi tanácsa (Ecofin) kedden felülvizsgálta az adózási szempontból nem együttműködő országok és területek uniós jegyzékét, amelybe az eddig szereplő nyolc mellé újabb négy országot, illetve területet vett fel, mivel nem hajtották végre azokat az adóreformokat, amelyekre kötelezettséget vállaltak. A jegyzékből 16 országot törtöltek.

A listára Vanuatu, Szamoa, az Egyesült Államok fennhatósága alatt álló Amerikai Szamoa, Trinidad és Tobago, Omán, Guam, Fiji, és a Virgin-szigetek mellé felkerült a Kajmán-szigetek, Palau, Panama és a Seychelle-szigetek is.

A jegyzék azokat az országokat, illetve területeket tartalmazza, amelyek vagy nem folytatnak konstruktív párbeszédet az EU-val az adóügyi irányításról, vagy pedig nem teljesítették határidőre az uniós kritériumoknak való megfeleléshez szükséges reformok végrehajtására tett kötelezettségvállalásaikat. Azok az országok, illetve területek, amelyek még nem felelnek meg az összes nemzetközi adóügyi standardnak, de kötelezettséget vállaltak reformok végrehajtására, együttműködőnek minősülnek.

Az uniós tanács 16 országot, illetve területet törölt a listáról. Antigua és Barbuda, a Bahama-szigetek, Barbados, Belize, Bermuda, a Brit Virgin-szigetek, a Cook-szigetek, Curacao, a Marshall-szigetek, Montenegró, Nauru, Niue, Örményország, Saint Kitts és Nevis, Vietnám, a Zöld-foki Köztársaság ugyanis már a közösen kitűzött határidő előtt sikeresen végrehajtotta mindazokat a reformokat, amelyek szükségesek a jó adóügyi kormányzás uniós elveinek való megfeleléshez - közölték.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!