Az EU újabb emberekre és egy szervezetre terjesztette ki a vegyi fegyverekkel kapcsolatos szankciók hatályát

Külföld, 2022.11.14

Az Európai Unió Külügyek Tanácsa további tíz embert és egy szervezetet vett fel a vegyi fegyverekkel kapcsolatos szankciós jegyzékébe, a megszorító intézkedések olyanokat büntetnek, akik Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus megmérgezésének ügyében, illetve vegyifegyverek szíriai gyártásában érintettek - közölte az uniós tanács hétfőn.

A Navalnij-üggyel összefüggésben az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) több munkatársa és magas rangú tisztségviselője, valamint orosz vegyifegyver-szakértők kerültek fel a szankiós listára. A szíriai konfliktussal kapcsolatban az EU a Szíriai Tudományos Vizsgálati és Kutatóközpontot (SSRC), a szíriai vezetés vegyi fegyverek fejlesztéséért felelős fő szervezetét szankcionálta.

A büntetőintézkedések az Európai Unióba való beutazási tilalomra és az unióban tárolt pénzeszközök befagyasztására terjednek ki. Ezenfelül uniós országok állampolgárai és az unió területén bejegyzett szervezetek és bankok nem bocsáthatnak pénzügyi eszközöket a jegyzékbe vettek rendelkezésér.

A vegyi fegyverek használata és elterjedése elleni uniós korlátozó intézkedések jelenleg 25 emberre és 3 szervezetre vonatkoznak.

Az uniós tagországok külügyminiszterei a brüsszeli ülésükön elfogadott döntésről szóló közleményükben aláhúzták: az EU továbbra is teljes mértékben elkötelezett a vegyi fegyverek elterjedése és használata elleni küzdelem, valamint a Vegyifegyver-tilalmi Egyezményben (CWC) foglalt rendelkezések támogatása mellett.

A vegyi fegyverekre vonatkozó uniós szankciórendszer intézkedései olyan emberekre és szervezetekre irányulnak, akik vagy amelyek közvetlenül felelősek vegyi fegyverek kifejlesztéséért és használatáért, pénzügyi, technikai vagy anyagi támogatást nyújtanak ahhoz, illetve ilyen tevékenységeket segítenek, ösztönöznek vagy más módon közreműködnek bennük.

A listán szereplők közül a legtöbben a szíriai rezsimmel állnak kapcsolatban, illetve az angliai Salisbury városában 2018 áprilisában, Szergej Szkripal volt orosz-brit kettős ügynök és lánya ellen elkövetett gyilkossági kísérlettel, valamint Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus ellen 2020 augusztusában elkövetett mérgezési kísérlettel hozhatók összefüggésbe.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!