TV műsor

Az Európa Tanács az úgynevezett "iszlám térkép" visszavonására szólította fel Ausztriát

Külföld, 2021.05.31

A strasbourgi székhelyű Európa Tanács, hétfőn a politikai iszlám térnyerése elleni osztrák program egyik elemének, az úgynevezett "iszlám térképnek" a visszavonására szólította fel Ausztriát.

Az osztrák vezetés csütörtökön mutatta be a radikális iszlamista tendenciák felszámolását célzó tervét, amelynek egyik része az "iszlám térkép". A térkép, a hozzátartozó háttérdokumentumokkal együtt, átfogó képet ad az Ausztriában tevékenykedő muzulmán szervezetekről, egyesületekről, hitközségekről és az őket képviselő fontosabb személyekről, illetve irányultságuk, kapcsolataik besorolásáról. Egyes speciális esetekben feltárják az adott szervezet összefonódásait a politikai iszlám ideológiájával, szervezeteivel és hálózatával.

Susanne Raab osztrák integrációs miniszter szerint a térkép hozzájárul az átláthatósághoz. Hangsúlyozta továbbá, hogy a politikai iszlám ellen hirdetett a kormány harcot, ami hozzájárul a vallásukat szabadon és békésen gyakorló muszlimok védelméhez is.

Daniel Holtgen, az Európa Tanács antiszemita és muszlimellenes gyűlölet és gyűlölet-bűncselekmények elleni fellépésért felelős különleges képviselője a szervezet honlapján közzétett nyilatkozatában leszögezte: a veszélyes ideológiákkal szembeni fellépés nemzetbiztonsági kötelesség, az osztrák iszlám térkép azonban "túllő" ezen a célon, mivel táptalajt nyújt a már létező muszlimellenes érzéseknek, ezért valójában "kontraproduktív" hatású.

Holtgen hozzátette, hogy az ausztriai muszlim közösségek rendkívül diszkriminatívnak tartják az intézkedést, továbbá megbélyegezve és megfélemlítve érzik magukat attól, hogy a térkép adminisztratív részleteket oszt meg a nyilvánossággal a muzulmán szervezetekkel kapcsolatban.

"Az iszlám térképet Ausztriának ebben a formájában vissza kell vonnia" - húzta alá Daniel Holtgen.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!