Az Európa Tanács illetékes biztosa a moszkvai tüntetésen őrizetbe vettek elengedését sürgette

Külföld, 2019.06.12

A moszkvai tüntetésen őrizetbe vett emberek szabadon engedésére szólította fel az orosz hatóságokat szerdán az Európa Tanács (ET) emberi jogi biztosa.

Dunja Mijatovic az MTI-hez is eljuttatott közleményében leszögezte, hogy a békés gyülekezés, a szabad sajtó és a véleménynyilvánítás joga minden embert megillet, és ennek alapelve köti a strasbourgi székhelyű páneurópai szervezet mindegyik tagállamát, így Oroszországot is.

Mint írta, a helyi hatóságoknak javítaniuk kellene a nyilvános rendezvényekre vonatkozó szabályozást, illetve a demonstrációk kezelését, összhangba kellene hozni a gyakorlatot az európai és nemzetközi emberi jogi normákkal.

"A biztonságos, támogató környezet garantálására kellene összpontosítani a jogvédők, az újságírók és a civil társadalom aktivistái számára" - emelte ki.

Nagyjából négyszáz tüntetőt, köztük Alekszej Navalnij ismert orosz ellenzéki politikust is őrizetbe vették szerdán egy, nem engedélyezett moszkvai demonstráción, amelynek résztvevői azon rendőrök felelősségre vonását követelték, akik bűnrészesek Ivan Golunov tényfeltáró újságíró hamis vád alapján való meghurcolásában.

Golunovot, a Meduza ellenzéki hírportál munkatársát előző pénteken vette őrizetbe és bántalmazta a rendőrség, azt állítva, hogy kábítószert találtak nála. Az ügy széles körű felháborodást váltott ki Oroszországban, mivel felmerült a gyanúja annak, hogy a hatóságok hamis vád alapján próbálták meg elhallgattatni az újságírót, így a vádat végül ejtették.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!