Az Európai Bizottság 118,2 milliárd eurót javasol az EU külső fellépéseinek finanszírozására

Külföld, 2020.06.02

Az Európai Unió 2021 utáni hétéves költségvetési csomagjában az Európai Bizottság 118,2 milliárd eurót (mintegy 41,4 ezer milliárd forintot) javasol a külső fellépések finanszírozására - közölte az Európai Unió (EU) kül- és biztonságpolitikai főképviselője kedden.

Josep Borrell az új többéves keretköltségvetésről és az unió külső fellépéseinek finanszírozásáról tartott brüsszeli sajtótájékoztatóján elmondta, a javasolt pénzügyi eszköz egyebek mellett - jelenlegi árakon - 96,4 milliárd euróra növelve megerősítené az uniós szomszédságpolitika fejlesztési és együttműködési támogatási tételét. Az előcsatlakozási támogatási finanszírozására 14,5 milliárd eurót szánna, 16,5 milliárd euróra milliárd euróra növelné a humanitárius segítségnyújtási program finanszírozását, valamint 2,7 milliárd eurót különítene el a közös kül- és biztonságpolitikára.

Elmondta, az unió további 16,5 milliárd euróval (mintegy 5,8 ezer milliárd forinttal) támogatná partnereit a koronavírus-járványt követő társadalmi és gazdasági helyreállításban. A támogatás lehetővé tenné a köz- és a magánbefektetések kockázatainak fedezését a korábban tervezett 60 milliárd euró helyett legfeljebb 130 milliárd euróig.

Mint mondta, a koronavírus-válságot megelőző kihívások nem tűntek el, hanem még összetettebbé váltak. Kijelentette: a kialakult helyzetet csak globális együttműködés által lehet hatékonyan kezelni, amelyet a bemutatott, az uniót világszinten vezető geopolitikai szereplővé tevő költségvetés támaszt alá.

Várhelyi Olivér szomszédságpolitikai és bővítési biztos a sajtótájékoztatón azt mondta, az Európai Unió számára fontos a partnerországok, különösen a Nyugat-Balkán, valamint a közvetlen déli és keleti szomszédságban található országok koronavírus-járvány okozta helyzetből való hosszú távú és fenntartható kilábalásának támogatása.

Az Európai Bizottság javaslata lehetőséget teremt minden rendelkezésre álló és szükséges eszköz mobilizálására a kulcsfontosságú beruházásokhoz a gazdasági ágazatokban, a kis- és középvállalkozások likviditásának növeléséhez és makroszintű pénzügyi támogatás nyújtásához. A finanszírozás által az unió célzottan tudja támogatni a felépüléseket, képes segíteni a fejlődést és a szükséges reformokat - tette hozzá.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!