Az Európai Bizottság a kínzás és az embertelen bánásmód unión belüli felszámolását célzó polgári kezdeményezést vesz nyilvántartásba

Külföld, 2023.01.13

Az Európai Bizottság úgy határozott, hogy nyilvántartásba veszi a Szálljunk szembe a kínzással és az embertelen bánásmóddal az EU határain belül elnevezésű polgári kezdeményezést - közölte a brüsszeli testület kedden.

A kezdeményezés olasz szervezői olyan szabályozási keret létrehozását kívánják elérni, amely biztosítja az erőszak alkalmazása tilalmának, valamint az Európai Unió Alapjogi Chartájának 4. cikkében rögzített, az embertelen és megalázó bánásmód tilalmának tiszteletben tartását a határellenőrzésre, a menekültügyre és a bevándorlásra vonatkozó uniós politikák tekintetében.

Mivel az európai polgári kezdeményezés megfelel a formai követelményeknek, a brüsszeli testület úgy ítélte meg, hogy az jogilag elfogadható. A javaslat tartalmát az uniós bizottság ebben a szakaszban még nem vizsgálta.

Az európai polgári kezdeményezés nem eshet a bizottság azon hatáskörén kívül, hogy uniós jogi aktusra irányuló javaslatot nyújtson be, nem lehet nyilvánvalóan visszaélésszerű, komolytalan vagy zaklató jellegű, és nem lehet ellentétes az Európai Unió értékeivel.

A pénteki nyilvántartásba vételtől számítva a szervezőknek hat hónap áll rendelkezésükre, hogy megkezdjék az aláírásgyűjtést. Amennyiben az európai polgári kezdeményezés egy év alatt egymillió támogató nyilatkozatot kap legalább hét különböző tagállamból, az Európai Bizottságnak reagálnia kell. A brüsszeli testület dönt arról, hogy a kezdeményezésre válaszul hoz-e intézkedéseket vagy sem, és a döntését meg kell indokolnia.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!